Hopp til innhold

J.F.K. – saken fortsetter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
J.F.K. – saken fortsetter
orig. JFK
Generell informasjon
Utgivelsesår1991
Prod.landUSA
Lengde189 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiOliver Stone
ProdusentA. Kitman Ho
Oliver Stone
ManusforfatterJim Marrs (bok Crossfire: The Plot That Killed Kennedy)
Jim Garrison (bok On the Trail of the Assassins)
Oliver Stone &
Zachary Sklar (manus)
MusikkJohn Williams
SjeffotografRobert Richardson
KlippJoe Hutshing
Pietro Scalia
Foran kamera
MedvirkendeKevin Costner
Kevin Bacon
Tommy Lee Jones
Laurie Metcalf
Gary Oldman
Michael Rooker
Jay O. Sanders
Joe Pesci
Sissy Spacek
Walter Matthau
John Candy
Jack Lemmon
Donald Sutherland
Edward Asner
Vincent D'Onofrio
Annen informasjon
Budsjett$40 000 000
Prod.selskapWarner Brothers
Premiere20. desember 1991 (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

J.F.K. – saken fortsetter (originaltittel: JFK) er en amerikansk film fra 1991 av den amerikanske regissøren Oliver Stone. Filmen beskriver påståtte dekkoperasjoner og hendelser som ledet til attentatet mot John F. Kennedy, sett gjennom øynene til den tidligere statsadvokat i New Orleans, Jim Garrison.

Garrison reiste i 1969 straffesak mot forretningsmannen Clay Shaw for hans påståtte delaktighet i en konspirasjon for å myrde presidenten. Filmen baserer seg på to bøker; Garrisons egen On the Trail of the Assasins og Jim Marrs Crossfire: The Plot That Killed Kennedy.

Denne filmen fikk stor oppmerksomhet, og den bidro direkte til at president George H.W. Bush i desember 1992 underskrev JFK Records Act, som gjorde at det meste arkivmaterialet om attentatet mot Kennedy ble frigitt.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Filmen åpner med nyhetsopptak, inkludert avskjedstale i 1961 av avtroppende president Dwight D. Eisenhower, som advarer om oppbyggingen av det "militær-industrielle komplekset" som han kaller det. Deretter følger sammendrag av John F. Kennedy sine år som president, og en rekonstruksjon av attentatet 22. november 1963. Distrikts advokat for New Orleans, Jim Garrison, får deretter vite om potensielle New Orleans-koblinger til JFK-drapet. Garrison og kollegaene hans etterforsker flere mulige sammensvorne. Men de blir tvunget til å la alle mistenkte gå etter at etterforskningen er irettesatt offentlig av myndighetene. Kennedys mistenkte snikmorder Lee Harvey Oswald blir drept av Jack Ruby, og Garrison avslutter hele etterforskningen.

Etterforskningen blir gjenåpnet i 1966, etter at Garrison leser Warren-kommisjonen og legger merke til det han mener var en rekke unøyaktigheter. Garrison og hans stab avhører flere vitner til Kennedy-drapet, og andre involverte. Et vitne er Willie O'Keefe, en mannlig prostituert som soner fem år i fengsel, og avslører at han var vitne til noen diskuterte et statskupp. Jean Hill, en lærer som sier at hun var vitne til skudd fra ett område, forteller at Secret Service truet henne og påstod at alle skuddene kom fra et lager. Hun avslører også at endringer ble gjort i hennes vitne-forklaring fra Warren-kommisjonen. Garrisons stab tester også ved å sikte med en rifle fra vinduet som Oswald ble påstått å ha skutt Kennedy gjennom. De konkluderer med at Oswald var for dårlig skytter til å gjennomføre skuddene. Dette indikerer at noen andre, eller flere skyttere, var involvert.

I 1968 møter Garrison en høytstående figur i Washington D.C. som identifiserer seg selv som "X". Han foreslår en sammensvergelse på de høyeste nivåer av amerikanske myndigheter, og impliserer medlemmer fra blant annet CIA og det militær-industrielle komplekset, Secret Service, FBI og Kennedys visepresident som enten med-konspiratorer eller for å ha motiver for å ha dekket over sannheten om attentatet. X forklarer at presidenten ble drept fordi han ønsket å trekke USA ut av Vietnam-krigen. X oppfordrer Garrison til å fortsette å grave. Noen av Garrisons ansatte begynner å tvile på hans motiver, er uenige i metodene hans, og forlater etterforskningen. I tillegg blir Garrisons ekteskap mer og mer anstrengt når hans kone Liz klager over at han bruker mer tid på saken, enn med hans egen familie.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]