Hopp til innhold

Missing – Savnet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Missing - Savnet
orig. Missing
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår12. februar 1982 (USA)
21. august 1982 (Norge)
Prod.landUSA
Lengde122 min.
Aldersgrense16 år (1982) (Norge)
Bak kamera
RegiCosta-Gavras
ProdusentEdward Lewis
Mildred Lewis
ManusforfatterDonald E. Stewart
Costa-Gavras
MusikkVangelis
SjeffotografRicardo Aronovich
KlippFrançoise Bonnot
Foran kamera
MedvirkendeJack Lemmon
Sissy Spacek
Melanie Mayron
John Shea
Janice Rule
Prod.selskapUniversal Pictures
Eksterne lenker

Missing – Savnet (originaltittel: Missing) er en amerikansk dramafilm fra 1982 med Jack Lemmon og Sissy Spacek i hovedrollene. Regi er ved Costa Gavras. Filmen er basert på den sanne historien om den amerikansk journalisten Charles Horman, som ble meldt savnet etter Militærkuppet i Chile i 1973. Filmen handler i all hovedsak om hans kone og hans fars søken etter ham like etter kuppet. Manuset er basert på Thomas Hausers bok The Execution of Charles Horman: An American Sacrifice (1978).

Filmen vant Gullpalmen ved Filmfestivalen i Cannes. Jack Lemmon ble ved samme festival tildelt prisen som beste mannlige skuespiller. Den ble året etter tildelt Oscar for beste manus. Den ble i tillegg nominert til Oscar i klassene beste mannlige hovedrolle, beste kvinnelige hovedrolle og beste film. Den vant også to BAFTA-priser, samt en pris fra Writers Guild of America (manus).

Savnet ble forbudt i Chile av politiske årsaker.

Ed Horman ankommer Chile for å lete etter sønnen Charlie, som arbeider der som journalist og forsvant under et nylig militærkupp. Ed møter sin svigerdatter, Beth (spilt av Sissy Spacek) som han har et anstrengt forhold til, og de krangler om politikk. Ed gir sønnen og svigerdatterens radikale politiske synspunkter skylden for Charlies forsvinning. Men Beth gir den amerikanske regjeringen skylden. Ed bruker sine forbindelser til å møte forskjellige myndighetspersoner i håp om å finne ut sannheten om sønnens forsvinning.

Ed oppdager at den amerikanske ambassaden ikke var så nyttig som han trodde de kom til å være, og han mistenker ambassaden for å skjule informasjon om Charlie. En amerikansk diplomat er høflig og vennlig, men lyver hele tiden for dem. En høytstående amerikansk militærattaché forteller rett ut til Ed at det som skjedde med Charlie, var hans egen feil, og bemerker at "hvis du leker med ild, så blir du brent"

Sammen med Beth får Ed vite at amerikanske myndigheter hadde mange interesser i områder som har blitt forsterket av militærkuppet og dets ettervirkninger, og at mange militære tjenestemenn fra USA hjalp Augusto Pinochet under kuppet. Etter hvert blir Ed stadig mer desillusjonert av amerikanske myndigheter og deres handlinger, samtidig som han forsøker å finne bevis om sønnen hans kan ha blitt myrdet av en militærjunta, eller av amerikanerne.

Om filmen

[rediger | rediger kilde]
Anmelderne

Den amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den tre av fire stjerner.[1]

Den ble meget godt mottatt av Aftenpostens anmelder som blant annet skrev: «...den virker sann og hederlig, hverken overspilt eller i handling eller miljø, og nettopp derfor så engasjerende, avslørende og gripende».[2]

Publikum

Den innbrakte $14 millioner på amerikanske kinoer og havnet dermed på en 56.-plass på listen over de mest innbringende filmene i USA i 1982.[3]

Innspilling

Innspilt på forskjellige steder i Mexico.

Rollebesetning

[rediger | rediger kilde]
Actor Role
Jack Lemmon Ed Horman
Sissy Spacek Beth Horman
Melanie Mayron Terry Simon
John Shea Charles 'Charlie' Horman
Charles Cioffi Captain Ray Tower, United States Navy
David Clennon Konsul Phil Putnam
Richard Venture Den amerikanske ambassadøren
Jerry Hardin Oberst Sean Patrick
Richard Bradford Andrew Babcock
Joe Regalbuto Frank Teruggi
Keith Szarabajka David Holloway
John Doolittle David McGeary
Janice Rule Kate Newman
Ward Costello Kongressmann
Hansford Rowe Amerikansk senator
Tina Romero Maria
Richard Whiting Statesman

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Ebert, Roger (1982)». Arkivert fra originalen 6. juni 2011. Besøkt 14. juni 2011. 
  2. ^ Aftenposten morgen – En bit innsikt (26.8.1982, s.7)
  3. ^ http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=missing.htm

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]