Holtnesdalen naturreservat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Holtnesdalen
Holtnesdalen01.jpg
Holtnesdalen naturreservat på Hurumlandet har urskog med samtlige norske, naturlige løvtrær representert
KommuneAsker
VerneformNaturreservat
Areal262 dekar
Opprettet1. mars 1974

Holtnesdalen naturreservat
59°32′33″N 10°25′38″Ø


Holtnesdalen består av flere ravinedaler i leirjordsterreng mellom Holmsbu og Rødtangen, sørvest på Hurumlandet i Asker kommune (tidligere i Hurum kommune i Buskerud), med en bekk som renner ut i Drammensfjorden. Bekken er todelt og skaper djupe, mørke dalsøkk, med bregner og lauvskog på leirjorda, og barskog på knausene av drammensgranitt. Hele dalen på 262 dekar ble verna som naturreservat i 1974, med en utvidelse i 2007.

Naturreservatet ble oppretta for å verne en svært viktig edelløvskogsområde, hvor alle norske lauvtrearter bortsett fra bøk forekommer. Her finnes eksempler på svartor-sumpskog, snelle-askeskog, gråor-askeskog og alm-lindeskog. Det finnes også bekkekløfter med velutvikla mosesamfunn. Av karplanter finnes blant annet firblad, maiblom og skogsivaks. Helt i nordvest finnes også den fremmede og uønska arten kjempespringfrø (Impatiens glandulifera).[1]

Sørvest for naturreservatet ligger gården Holtnes, hvor det er gjort mange funn fra forhistorisk tid. Enkelte gravhauger fra jernalderen ligger innafor grensa til naturreservatet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Forfatterens observasjon, 20. juli 2008. Individene spres fra hyttefelt helt nordvest i naturreservatet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]