Hurumlandet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Hurumlandet ligger mellom Drammens- og Oslofjorden.
Innkjøring til Oslofjordtunnelen som forbinder Hurumlandet med Follo på andre siden av Oslofjorden
I bakgrunnen cellulosefabrikken til Södra Cell, i forgrunnen Statkraft saltkraftverk Hurum - verdens første kraftverk basert på osmose.

Hurumlandet er en halvøy mellom Oslofjorden og Drammensfjorden, med havstrekket Breiangen i sør. Den tilhører Buskerud fylke og består av kommunene Røyken og Hurum. Hurumlandet avgrenses av Oslofjorden i øst og Drammensfjorden i vest, og er et sentralt beliggende landbruks- og industridistrikt midt i Oslofjorden. Turisme er også en viktig næring, med hoteller, spisestedet og aktivitetstilbud.

Naturformer[rediger | rediger kilde]

Hurumlandet består av stort sett granitt-avsetninger i vest og midtpartiene, men kambrosilurske avsetninger av skifer og sandstein i et belte i sør og øst. Helt i sør er det også noe kalkstein og et hevet parti fra ordovicium, samt gangbergarter og kvartsittpartier. Området ligger helt øst i Oslofeltet. Berggrunnen er svært variert med rester av en gammel vulkan sentralt og i Ersvika, samt mye rød drammensgranitt i sentrale områder. Hurumlandet har kystbarskog og et rikt planteliv, spesielt på Tofteholmene.

Hurumlandet har uforholdsmessig mange av Buskeruds vernede naturområder, grunnet den meget rike og varierte biologien sør på halvøya i møtet mellom forskjellige og ofte unike berggrunner, med viktige plantearter og skogsmiljøer. Her vokser blant annet de sjeldne misteltein, dragehode og bittergrønn. Dyrelivet omfatter elg, fiskeørn, skarv og ærfugl. I sør langs en kyststrekning på 5-10 kilometer er det hele åtte naturvernområder – regnet fra sørvest mot sørøst: Holtnesdalen naturreservat, Solfjellåsene naturreservat (kalksteinsbiotoper), Haraldsfjellet naturreservat (kalksteinsbiotoper), Sandbukta-Østnestangen naturreservat (planteliv), Ersvikskjær naturreservat (fugleliv), Tofteskogen naturreservat, Ranvikholmen naturreservat (planteliv) og Tofteholmen naturreservat (planteliv). Lengre mot nordøst ligger Storskjær naturreservat utenfor Storsand.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hurumhalvøya har flere gravrøyser blant annet ved Ersvika, og en liten dyssegrav fra bronsealderen ved Rødtangen. Det er uklart hvor mange personer som var lagt i graven, men man regner med det må ha vært minst fem. Tre av dem, alle menn, er ganske godt bevarte og ser ut til å ha vært krigere, da de er begravet med våpen av flint.[1]

Hurumlandet har siden middelalderen vært en strategisk landtunge ved innseilingen til landets hovedstad. På 1600-tallet hadde stattholderfamilien Huitfeldt et av sine hovedgods her – Tronstad gård – og slekten har sitt gravsted ved Hurum kirke. Militært har halvøya hatt stor betydningen og befestninger siden middelalderen, mest kjent er kanskje den undersjøiske Drøbakjetéen og Oscarsborg festning like øst for Hurumlandet. På Verket i vest ved Drammensfjorden er det rester av Svelvik befestninger fra 1890-tallet.

Samferdsel og tettsteder[rediger | rediger kilde]

Riksvei 23 går over Hurumlandet til tunnelen under Oslofjorden ved Drøbak. Dessuten går Spikkestadbanen helt i nord med stasjon i Røyken. Hurumlandet var et av stedene som ble utredet som plassering for ny hovedflyplass til erstatning for Fornebu, men tapte til fordel for Gardermoen. Det er ferge fra Verket på Hurumlandet til Svelvik.

Tettstedene Røyken, Slemmestad, Åros, Sætre og Tofte ligger på Hurumlandet. Det er betydelig industritradisjon på Hurumlandet. I Sætre har Dyno Industrier fra gammelt av en sprengstoffabrikk, mens tettstedet Tofte har en lang industrihistorie med Hurum fabrikker og Södra Cell Tofte (tidligere Tofte Cellulosefabrikk). Her ligger også verdens første saltkraftverk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norgeshistorie.no, Lene Melheim, «Knoklene forteller». Hentet 22. nov. 2016 fra http://www.norgeshistorie.no/bronsealder/mennesker/0304-knoklene-forteller.html.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 59°32′24″N 10°29′31″Ø