Storsand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sandtaket på Storsand skimtes som en lys stripe til venstre i bildet. Drøbaksundet i forgrunnen med den sørøstlige delen av Håøya bak.
Sandtaket er lettere synlig på dette bildet. Polarflyet N-25, brukt av Roald Amundsen, er her på vei mot Oslo etter hans Nordpolsekspedisjon i 1925. Foto:Anders Beer Wilse/Norwegian Museum of Cultural History
For Storsand i Melhus: Se Storsand (Melhus).

Storsand (tidligere Sandsbygden) er et lite tettsted med ca 200 innbyggere som ligger nær SætreHurums østside mot Drøbaksundet. På grunn av sin strategiske plasseringen der Oslofjorden er på det smaleste var Storsand en gang et viktig sted på Hurum, større enn både Tofte og Sætre. Det var fergetrafikk over fjorden til Drøbak.

Navnet kommer åpenbart av de store sandforekomstene som i siste glasiale periode ble skyllet ned fra innlandsdalene. Løsmassene ble ført med sterke vannstrømmer under isen og ble lagt igjen ved brekanten, som lenge lå over Storsand. Bygda kjennetegnes ved mange hytter langs stranden og innover mot Hurummarka, og med et flott kulturlandskap mellom gårdene. De fleste fastboende bor i skråningen ned mot Oslofjorden.

Natur[rediger | rediger kilde]

Storsand har et meget godt klima, noe som floraen vitner om. Storsand har verdens nest nordligste bøketrebestand etter en bestand i Nordhordland. Sandsstien fra Hurum kirke på Klokkarstua til gamle Færgestad på Storsand er et viktig kulturminne som har vært i aktiv bruk helt fra steinaldertiden og fremdeles er mye brukt som tursti innover i Hurummarka. Vinterstid kjøres det skiløyper fra Myrvold på Storsand og innover i marka mot turisthytta ved Stikkvann.

Næringsvirksomhet[rediger | rediger kilde]

De store Sand-gårdene ligger på platået høyt over Oslofjorden og består av Burud, Børsand, Sundby, Storsand Søndre (Eplegården), Storsand Nordre, Grønsand, Ødegården og Slottet. Grønsand og Ødegården er trolig de eldste gårdene med funn av spor av menneskelig aktivitet fra minst 4 000 år før år tid. På Sundby bodde Lev Trotskij i en periode i 1936 etter at han var blitt utvist fra Sovjetunionen. Slottet gård begynte med sandtakvirksomhet for 150 år siden, og ble et av de største industriforetakene i kommunen, ledet av Robert-familien. Det har også vært en rekke mindre industrivirksomheter på Storsand, blant annet en karosserifabrikk. På Storsand er det mange som driver med hest, og på Vollebråten ved Grønsand ligger et av Østlandets største hestesentere. På Ødegården ligger nye Ødegården Barnehage. Både Sundby, Grønsand og Eplegården driver aktivt som opplevelsesgårder. Nede ved det tidligere færgeleiet er det et stort friareal med badeplass, Freyborg. Der ligger også et spisested som heter Freyborgstua. På Storsand er det også et kunstgalleri, Galleri&Gallera, som også har et antikvariat og bokpub, "skjorareiret" Det er også en brukthandel på Storsand. Storsand Vel har flere arrangementer i løpet av året.

Koordinater: 59°39′00″N 10°36′00″Ø