Mølen naturreservat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mølen sett fra nordvest mot sørøst. Til venstre sees noen små holmer umiddelbart ut fra nordspissen av øya, mens selve Mølen er skogkledt.
Strandvegetasjon med strandkål og lintorskemunn (delvis skjult i bakgrunnen).

Koordinater: 59°29′07″N 10°29′56″Ø Mølen naturreservat er et naturreservat i Hurum kommune i Buskerud, som utgjør øya Mølen. Arealet er 184 dekar, og reservatet ble opprettet 9. desember 1977.

Mølen naturreservat er unikt for sin botaniske artsrikdom. Dette skyldes både det uvanlig varme klimaet og det faktum at øya steg opp av havet først for 5 000 år siden, og derfor har mye kalkstein over de dypere lagene som her er grunnfjell. Det er innslag av blant annet misteltein og andre sjeldne arter som lodnefiol og fingerlerkespore. Det kan være så mye som 400 plantearter på øya.[1]

Det er mye varmekjær lauvskog på øya med blant annet alm og lind, kombinert med et stort antall plantearter som trives i det varme klimaet. Av arter kan ellers nevnes sandrundbelg, slyngsøtvier, mørkkongslys, fuglevikke, øyentrøst, grøftesoleie, skaftmelde, strandmelde, linbendel, bergmynte, harekløver, strandkål, en stor bestand av lintorskemunn, samt dunkjempe, engforglemmegei, og en art av nattlysslekten.

På østsiden av øya er det en stor koloni av sjøfugl, mens vestkysten har mye strandeng med kystnære markblomster. Det er en koloni av steinkobbe (Phoca vitulina) på Mølen og Tofteholmene litt lengre nord. Av fuglearter kan nevnes gråmåke og ærfugl i nord og øst, siland, gravand og storskarv. Sommerfugler krysser daglig over fra Hurumhalvøya sommerstid.

Mølen har også mye fin rullesteinstrand med rullestein fra hele Østlandet som isen har avsatt her.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Buskeruds botanikk – Botanikk.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]