Grunnane naturreservat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grunnane naturreservat
Kart over naturreservater i Drammen kommune.png
KommuneDrammen
VerneformNaturreservat
Areal2 891 daa
Opprettet2. oktober 1981
Map
Grunnane naturreservat
59°35′00″N 10°24′00″Ø

Grunnane naturreservat utgjøres av bukta mellom Bokerøya og Krokåsen i Drammen kommune i Viken fylke, tidligere i Svelvik kommune i Vestfold. Hoveddelen består av gruntvannsområder, og ei mindre strandsone mellom sjøen og fylkesvei 319. Dette er ett av de mest uberørte gruntvannsområdene på Østlandet. Her møtes saltvann fra Oslofjorden med ferskvann fra Drammensfjorden, og det dannes store mudderflater som blottlegges ved lavvann.[1]

Reservatet er en viktig overvintringslokalitet for store fugler som svaner, gjess, gråhegre og skarver. Det er også viktig rasteplass for mange trekkfugler, men området har liten betydning som hekkeplass.[2] Det er derfor ikke generelt ferdselsforbud i reservatet i hekketida, men forbud mot «unødige forstyrrelser».[3] Reservatet grenser imidlertid mot til Saltskjær biotopvernområde i øst, hvor ferdselsforbud gjelder fra 15. april til 15. juli.

Det er fastsatt en forvaltningsplan for reservatet med hjemmel i verneforskrifta. I forvaltningsplanen står det blant annet: «Hogst av busker og trær, samt husdyrbeiting er nødvendige tiltak for å gjenopprette naturtilstanden som la grunnlaget for fuglelivet som førte fram til vernevedtaket. Beiting skal fjerne takrør og gi rom for flere mer konkurransesvake plantearter. Dette vil igjen tiltrekke seg et rikere insektliv, som så gir grunnlag for flere fuglearter». [4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fylkesmannen i Vestfold, informasjonsblad» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 2. mars 2014. Besøkt 2. mars 2014. 
  2. ^ (no) Grunnane naturreservat i Miljødirektoratets nettsted Naturbase
  3. ^ Lovdata, verneforskriften
  4. ^ «Fylkesmannen i Vestfold: Forvaltningsplan for Grunnane naturreservat» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 8. mars 2014. Besøkt 8. mars 2014.