Holmsbu billedgalleri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Holmsbu billedgalleri
Land NorgeRediger på Wikidata
Historiske fakta
ArkitektBjart Faye Mohr
Kart

Holmsbu billedgalleri
59°33′08″N 10°25′25″Ø

Interiør fra utstillingshallene.
Galleriet med inngangen til venstre
Atkomsten til galleriet

Holmsbu billedgalleri er et kunstmuseum og galleri på Holmsbu i Hurum kommune. Museet har faste samlinger av Henrik Sørensen, Thorvald Erichsen og Oluf Wold-Thorne, i tillegg til skiftende sommerutstillinger. Museet ble etablert i 1963 ved en gave Sørensens bilder fra hans sønn Sven Oluf Sørensen.

Museumsbygningen ble tegnet av arkitekt Bjart Mohr og sto ferdig i 1973. Bygget fikk i 1983 Houens fonds diplom.

Kunstnerkoloni[rediger | rediger kilde]

Museet er etablert til minne om Sørensen (1882–1962) og hans tilknytning til Holmsbu. Holmsbu fungerte også som kunstnerkoloni i perioden 1911-1962. Det var Wold-Thorne og Erichsen som «oppdaget» Holmsbu i 1911, og så stedets potensial. Sørensen kom første gang til stedet i 1913, og oppholdt seg siden årvisst her inntil sin død, med to års unntak. Andre kunstnere som oppholdt seg og arbeidet her var Per Deberitz, Per Krohg, Willy Midelfart, Reidar Fritzvold, Dagfin Werenskiold, Lars Jorde, Håkon Stenstadvold, Hugo Lous Mohr, Axel Revold, Alf Rolfsen, Jean Heiberg og Joronn Sitje.

Støa[rediger | rediger kilde]

Fra 1919 leide Sørensen seg inn i skipperhuset «Støa» ved sjøkanten i Holmsbu, som var eid av Julius Tollefsen. Sørensen kjøpte huset i 1929. Inntil 1927 bodde Sørensen i Paris, med sommeropphold i Norge. Fra 1927 bodde han i Oslo, og etter krigen utviklet han en fast årsrytme rundt sine arbeidssteder: om vinteren hjemme og i sitt atelier i Oslo rådhus, etter påske i Hakadal, om sommeren i Holmsbu, sensommeren i Vinje og på høsten i Italia.

Sørensen eide i tillegg til skipperhuset etterhvert også fem andre hus i området; alt sammen eldre hus som han kjøpte og flyttet dit. Et av dem ble brukt som atelier.

Selve huset er i liten grad avbildet i Sørensens arbeider, men en lang rekke av hans malerier er laget i Holmsbu, blant annet skogmotiver fra egnen rundt atelieret.

Husene etter Henrik Sørensen eies i dag av hans familie. Galleriet var frs starten eid av Hurum kommune, men gikk i 2002 over til å bli en stiftelse.

Sven Oluf Sørensen har også bidratt til å etablere Vinje billedgalleri med Henrik Sørensens kunst.

Litteratur og andre kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]