Hopp til innhold

Kartvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Europeisk kartsommerfugl»)
Kartvinge
Kartvinge, vårgenerasjonen
Nomenklatur
Araschnia levana
Linnaeus, 1758
Populærnavn
kartvinge
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieFlikvinger
UnderfamilieNymphalinae
SlektAraschnia
Økologi
Habitat: skog, enger, lysninger, parker og hager
Utbredelse: tempererte Europa og Asia, ikke i Norge

Kartvinge (Araschnia levana) er en sommerfugl som tilhører gruppen Nymphalini i den store familien flikvinger (Nymphalidae). De er vanlig i Sentral-Europa og har i de siste årene dukket opp i Sør-Sverige og hatt en stadig større utbredelse der. Det har derfor vært ventet at den ville dukke opp for eksempel i Halden, men i Østfold er den foreløpig ikke sett. Derimot ble arten påvist i Sør-Varanger i 2017 som første funn av dagsommerfugl nr 101 i Norge[1].

Kartvinge, sommergenerasjonen
Kålorm

En liten (vingespenn 24–38 mm) sommerfugl med flikete vinger. Vårgenerasjonen er spraglete i mørkebrun og oransje, mens sommergenerasjonen er mørk gråbrun med en lys tverrstripe. Vingenes underside er brun med et lyst nettmønster.

Den har to generasjoner hvert år, og vår- og sommergenerasjonen ser ganske ulike ut. Dette er et nokså vanlig fenomen hos tropiske flikvinger, men ingen andre arter har en så utpreget veksling i Europa.

I likhet med slektningene neslesommerfugl og dagpåfugløye lever larven på nesleslekta (Urtica), men til forskjell fra disse to, overvintrer den i puppestadiet. Vårgenerasjonen flyr i mai–juni, mens den mørke sommergenerasjonen har flygetid i juli–august.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa og østover til Japan, men unngår middelhavsområdet og de vestligste delene som Storbritannia.

Kartvinge ble første gang funnet i Finland 1973 og i Sverige i 1983. I dag har den etablert bestander en rekke steder i den sørligste delen av Sverige. Ett eksemplar ble fotografert sittende på ballblom i Tana i Finnmark 17. juli 2017[1][2]. Vi kan sannsynligvis betrakte dette funnet som en forløper for en kommende etablering av kartvingen i Norge[1]. Det var en artig kuriositet at arten ble påvist i Sør-Varanger før Halden, der den også fort kunne ha kommet inn – etter en betydelig utvidelse av utbredelsesområdet i Sverige de siste 15–20 årene (dog ikke like raskt utvidelse de siste 5 årene eller så).

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c Aarvik, Leif; Berggren, Kai; Engdal, Jostein; Slagsvold, Per Kristian; Sørlibråten, Ove; Voith, Reidar (Februar 2019). «Nye funn av sommerfugler i Norge 11»Åpent tilgjengelig. Insekt-nytt (norsk) (44 utg.) (1): 26. ISSN 1890-9361.  (Åpen etter 2022)
  2. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 8. mars 2019. Besøkt 8. mars 2019. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]