Østersjørådet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Østersjørådet
Stiftet6. mars 1992 (København)
HovedkontorStockholm
Medlemmer10 medlemsstat
Nettstedcbss.org (en)
Medlemsland i Østersjørådet

Østersjørådet er et regionalt samarbeidsråd for landene rundt Østersjøen. Det ble grunnlagt i 1992 for å behandle ulike spørsmål som økonomi, menneske­rettigheter og spørsmål om sikkerhet med hensyn til kjerne­fysisk stråling.

Østersjørådet har elleve medlemmer: Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Island, Latvia, Litauen, Norge, Polen, Sverige og Europakommisjonen.

Syv land har observatørstatus: Frankrike, Italia, Nederland, Slovakia, Ukraina, Storbritannia og USA.

Det høyeste nivå innenfor Østersjørådet er samling av utenriks­ministre, det skjer hvert andre år. Rådets presidentskap roterer mellom de elleve medlems­statene på årlig basis. Hvert presidentskap fastsetter et sett med spesifikke prioriteringer for å veilede rådets arbeid for presidentskapets år og varer i ett år fra 1. juli til 30. juni.

I 1998 ble det etablert et permanent sekretariat i Stockholm, i 2009 hadde sekretariatet om lag 15 fast ansatte.

Russland var medlem frem til 2022, da landet ble suspendert av de andre medlemmene som følge av Russlands invasjon av Ukraina 2022. Russland trakk seg deretter fra rådet.[1] Mellom 2013 og 2022 ble det heller ikke holdt regulære møter i Østersjørådet på utenriksministernivå på grunn av Russlands overtakelse av ukrainsk territorium.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]