Hatgruppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Flagg som oftes benyttes av hatgrupper inkluderer: Keltisk kors, naziflagg, sørstatsflagget og SS-flagget

En hatgruppe er en organisert gruppe eller bevegelse som fremmer hat, fiendtlighet eller vold mot mennesker med en gitt rase, etnisitet, religion, kjønn, seksuell orientering, eller en annen bestemt samfunnssektor, eller som støtter og publiserer argumentasjon karakteristisk for hatgrupper uten nødvendigvis å eksplisitt fremme slikt hat eller vold som ellers karakteriserer hatgrupper.

Begrepet «hatgruppe» brukes ikke av gruppene selv, men av deres motstandere og noen ganger av sosiologer og historikere som studerer dem. Mange grupper som beskrives som hatgrupper mener at betegnelsen mistoler deres motiver eller mål.

Hatgrupper vil som regel hevde at målgruppene deres er skadelige for samfunnet, ondsinnede, mindre egnet som medlemmer av samfunnet, eller er med i en sammensvergelse. «Bevisene» de viser til er som regel dårlig substansiert, og er ofte basert kun på hatgruppens negative meninger om den sosiale gruppen de mener målet deres hører til.

Selv om bevisene deres som regel er unøyaktige, dårlige og stort sett avvist av samfunnet generelt, fortsetter hatgruppen å fremme hevdelser, myter, fortellinger og rykter som spiller på frykt, xenofobi, skyld eller sjalusi, med det målet å skade individene og gruppene de tar for seg. Hatgruppers ultimate mål er ofte delegetimering, eliminasjon eller eksklusjon av grupper, eller skade, deportering eller død av enkeltindivider. Hatgrupper bruker ofte ofrene sine som syndebukker for samfunnets problemer.