Antikrist

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Antikrist (gresk Ἀντίχριστος [antíkʰristόs], jamfør ἀντί [antí], «mot, istedenfor», og χριστός [kʰristόs], «den salvede», med referanse til «Kristus») er innen kristen og sunnimuslimsk eskatologi (endetidslære) en eller flere personer som motsetter seg Jesus Kristus. Det var en jødisk predikant i oldtiden som påstod han var Guds sønn og som er hovedperson i Det nye testamentet, en samling skrifter som anses som hellige i religionene kristendommen, islam og Bahai.[1]

Uttrykket er brukt fem ganger i Johannes' første og andre brev. Disse brevene er tatt med i Det nye testamentet.[2] Antikrist er brukt én gang i flertall og fire ganger i entall, som tyder på at forfatteren så for seg at det kunne være flere enn én antikrist.

Brevene ble trolig skrevet en gang mellom år 95 og 110 evt., men dateringen er usikker.[3] Siden ordet 'antikrist' bare er brukt i Johannesbrevene, som kan være forfattet av samme person – eller krets – som de andre såkalte johanneiske skrifter, er det uvisst om begrepet er konstruert av forfatteren eller har eldre røtter.

Ordet er oftest knyttet til den religiøse troen på en konkurrerende og antatt ond eksistens, en «motkristus», som skal stå antitetisk til Jesus fra Nasaret ved «Jesu gjenkomst».[4]

Antikrist brukes også om endetidforestilling i enkelte sunnimuslimske sekter.[5]

Spekulasjoner[rediger | rediger kilde]

Noen mener også at Antikrist:

Ingen av disse tolkningene har belegg i brevene fra Johannes, og er spekulasjoner.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ I evangeliet etter Johannes kapittel 4, 11 og 12 gis karakteristikker av Jesu person.
 2. ^ Sitater fra Bibelen.no:
  Johannes' første brev 2,18: "Mine barn, dette er den siste tid. Dere har hørt at Antikrist skal komme, og mange antikrister har alt stått fram. Derfor vet vi at dette er den siste tid."
  Johannes' første brev 2,22: "Og hvem er løgneren, om ikke den som fornekter at Jesus er Kristus? Han er Antikrist, han som fornekter Faderen og Sønnen."
  Johannes' første brev 4,3: "Men enhver ånd som ikke bekjenner Jesus, er ikke av Gud. Det er ånden til Antikrist, som dere har hørt skal komme. Og den ånden er allerede nå i verden".
  Johannes' andre brev 1,7: "For det er gått mange forførere ut i verden, slike som ikke bekjenner at Jesus Kristus er kommet i kjøtt og blod. Dette er forføreren, Antikrist!"
 3. ^ Harris, Stephen L., Understanding the Bible (Palo Alto: Mayfield, 1985) "1 John," side 355–356
 4. ^ «Ordsøkresultater for: «antichristos (Strong's 500) Strong's antichristos (Strong's 500)»». The Blue Letter Bible. Arkivert fra originalen 7. februar 2009. Besøkt 27. november 2007. 
 5. ^ Jonathan Thybjerg: Er det bare navnet som er islamsk? Stavanger Aftenblad, 27.2.2015, side 22f.