Hopp til innhold

Tiberias

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tiberias
(he) טְבֶרְיָה‎Tveria
(ar) طبرية‎Tabariyyah

Våpen

LandIsraels flagg Israel
DistriktNorddistriktet
StatusBy
Ligger vedGenesaretsjøen
GrunnlagtCa. 20 e.Kr.
TidssoneUTC+2
Areal16,2 km²
Befolkning42 610 (2015[1])
Bef.tetthet2 630,25 innb./km²
Høyde o.h.-200 meter
Nettsidewww.tiberias.muni.il/
Posisjonskart
Tiberias ligger i Israel
Tiberias
Tiberias
Tiberias (Israel)
Kart
Tiberias
32°47′23″N 35°31′29″Ø

Tiberias (hebraisk: טְבֶרְיָה‎, Tveria; gresk: Τιβεριάς, Tiberias; arabisk: طبرية, Tabariyyah) er en by i Israel med 42 610 innbyggere (2015)[1]. Byen ligger ca. 200 meter under havet, i fjellskråningene ved vestbredden av Genesaretsjøen med utsikt over sjøen og mot Golanhøyden (Ha'Golan) i bakgrunnen.

Byen ble grunnlagt i år 20 e.Kr. av Herodes Antipas, sønn av Herodes den store og ble oppkalt etter den samtidige romerske keiser Tiberius.

Tiberias' fotballstadium, tegnet av arkitekt Moti Bodek, konstruksjon begynt i februar 2015.
Tiberias ved havnen i Genesaretsjøen

Etter at Jerusalem og tempelet i Jerusalem ble ødelagt i 70 e.Kr., ble Tiberias jødenes religiøse sentrum, og byen var en av de fire hellige jødiske byene.

I 613 fant det jødiske opprøret mot Østromerriket sted i Tiberias. Etter at Jerusalem ble erobret av araberne, fikk 70 familier fra Tiberius tillatelse til å vende tilbake til byen. Kalifene i Umajjadene oppførte et av sine palasser i det nordre Tiberias, ved Khirbet al-Minya.

Under korstogene stod slaget ved Hattin 4. juli 1187 rundt 8,5 km vest for byen.

Mange jødiske historiske personer har bodd i byen eller omegnen, og en del av dem er begravet her, for eksempel Maimonides og rabbi Akiva. Byen har derfor hatt en stor rolle i den jødiske historie. Vest for Tiberias er drusernes største helligdom, Jetros grav. Byen er i dag en populær ferieby med et mildt vinterklima og meget varme sommerdager.

Byen er videre et administrativt, handelsmessig og kulturell senter i regionen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «List of localities, in Alphabetical order» Arkivert 16. august 2016 hos Wayback Machine. (PDF), Israel Central Bureau of Statistics.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]