Hopp til innhold

Aureus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aureus preget i 193 e.Kr. av Septimius Severus for å feire XIV Gemina Martia Victrix, legionen som utnevnte ham til keiser.

Aureus (flertall aurei, av lat. aurum, «gull») var en romersk gullmynt som hadde en verdi på 25 sølvdenarii. En aureus hadde omtrent samme størrelse som en denarius, men var tyngre på grunn av tettheten i gull. Aureus ble første gang preget i det første århundre f.Kr. og var i bruk frem til 337 e.Kr. da den ble erstattet av solidus.[1]

Før Julius Cæsar fikk regjeringsmakt i 49 f.Kr. ble aureus preget svært irregulært, vanligvis for å foreta større utbetalinger. Cæsar innledet en mer regulær produksjon og standardiserte vekten til 1/40 av en romersk libra eller omkring 8 gram. Vekten ble redusert til 1/45 av en romersk libra (7,3 gram) i regjeringstiden til Nero.

Aureus av Octavian, omkring 30 f.Kr.

Etter regjeringstiden til Marcus Aurelius sank produksjonen, og vekten ble enda en gang redusert til 1/50 av en romersk libra, eller 6,5 gram, i regjeringstiden til Caracalla. I løpet av 200-tallet ble det introdusert gullmynter i ulike varianter som omfattet ulike delmengder av vekten, samt to eller flere ganger standardvekten. Dette gjorde det etter hvert vanskelig å bestemme verdien av en gullmynt. Men uansett vekt og størrelse, ble myntens renhet lite påvirket. Analyser av romerske aurei viser en renhet på i overkant av 99 %. Til sammenligning har en britisk sovereign en renhet på 91,7 % (22 karat), mens en amerikansk gulldollar har en renhet på 90 %.

På grunn av en eksplosiv inflasjon vokste verdien på en aureus dramatisk i forhold til denarii. Inflasjonen skyldtes blant annet den systematiske utvanningen av sølvinnholdet i denariusene, og på midten av 200-tallet var det praktisk talt ikke lenger noe sølv igjen i den.

I 301 e.Kr. var en aureus verd 833 1/3 denarii. I 324 var den samme aureus verd 4 350 denarii. Etter at Konstantin den store i 337 e.Kr. erstattet aureus med solidus, var en solidus verd 275 000 denarii, og i 356 e.Kr. Hele 4 600 000 denarii.

Solidus var en større og flatere mynt, mens aureus var mindre, tykkere og lignet denarius i utseende.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aureus. (2015, 22. juni). I Store norske leksikon. Hentet 28. januar 2017.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]