Konstantin II (keiser)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Konstantin II
Constantinvs II
Konstantin II
Født februar 317
Arles
Død april 340
Aquileia
Falt i slag
Navn før tiltredelse Flavius Claudius Constantinus
Navn som keiser: Imperator Caesar Flavius Valerius Constantinus Augustus
Regjerte 337-340
Dynasti Konstantinske
Forgjenger Konstantin I den store
Etterfølger Konstantius II og Konstans

Konstantin II (februar 317-340) var romersk keiser fra 337 til 340. Han var Konstantin den stores første sønn med sin andre kone Fausta. Konstantin II ble allerede som svært ung utpekt som en mulig etterfølger av sin far. I 317 ble han uropt til caesar sammen med sin eldre halvbror Crispus. Han var også konsul fire ganger, i 320, 321, 324 og 329.

Da Konstantin I døde 22. mai 337 tok Konstantin II makta sammen med sine to yngre brødre Konstantius II og Konstans. Med hærens fulle støtte ble de utropt til augusti 9. september. Resten av keiserfamilien ble likvidert, med unntak av Gallus og Julian som var for unge til å utgjøre noen trussel. Sommeren 338 møttes de tre brødrene ved Viminacium for å dele farsarven mellom seg. Konstantin II fikk Britannia, Gallia og Hispania, hvor han hadde styrt som caesar under sin far. Konstantius II fikk alle de østlige provinsene og Konstans fikk Africa, Italia, Illyricum og Moesia.

Det tok ikke lang tid før splid og uenighet oppsto mellom de tre brødrene. Konstantin mente nok at han som den eldste skulle anses som den overordnede av de tre, noe de andre to ikke ville godta. Det hele endte med at Konstantin gikk til krig mot den yngste broren, Konstans, og invaderte Italia i 340. Men Konstantins hær falt i et bakhold ved Aquileia og Konstantin ble drept i slaget som fulgte. Styringen over Konstantins del av keiserriket ble overtatt av Konstans.


SPQRomani.svg  Romersk keiser  SPQRomani.svg
Konstantinske dynasti
Forgjenger:
Konstantin I den store
337340
Medkeiser(e):
Konstantius II (337-340)
Konstans (337-340)
Etterfølger:
Konstantius II og Konstans
Romerriket
romerskstubbDenne romerskrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.