Nasaret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nasaret
Nazrat.jpg
Hebraisk נָצְרַת
Arabisk الناصرة (an-Nāṣira)
Styresmakt By
Distrikt Norddistriktet
Befolkning 64 800[1]
Byområde: 185 000 (2006)
Embetsområde 14,2 km²
Borgermester Ramiz Jaraisy
Internettside www.nazarethinfo.org
Nasaret ligger nord i Israel.

Nasaret, eller det gamle Nasaret (Nazerat) (arabisk الناصرة an-Nāṣirah; hebraisk נָצְרַת), ligger i Galilea (Ha'Galil) i det nordlige Israel, og er den største, rikeste og mest moderne arabiske by i landet. Den ligger opp langs en bergside, og derfor kan Bebudelseskirken i byen, Midtøstens største kirke, og dets tårn, minne om et fyrtårn og sees langt unna.

Nasaret har ca. 63 000 innbyggere, hvorav ca. 33 000 er muslimer og ca. 30 000 er kristne.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nasaret er en av de helligste byer for kristne, fordi erkeenglen Gabriel ifølge Lukasevangeliet i Bibelen skal ha vist seg for jomfru Maria der, og fordi Jesus, kristendommens grunnlegger, angivelig tilbrakte barndommen i byen. På Jesu tid kan imidlertid Nasaret i beste fall ha vært en ørliten landsby; det finnes ingen historiske kilder eller arkeologiske funn som viser at det var en bosetning med dette navnet da han kan ha levd, og ordbruken i de mytiske bibeltekstene har en usikker tolkning. Forestillingene om Nasaret som Jesu hjemsted oppstod i de første århundrene av vestlig tidsregning og tradisjonen ble etablert på 300-tallet. Mange kristne samfunn har derfor kirker og klostre i byen.

Det bor både kristne og muslimske arabere i Nasaret; men tidligere var det nesten utelukkende en kristen by. Den kristne andelen av befolkningen faller konstant her akkurat som i andre kristne byer i Israel og Midtøsten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]