Nasaret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nasaret
(he) נָצְרַת‎Natzrat
(ar) النَّاصِرَةan-Nāṣira
Nasaret

Våpen

Land Israel Israel
Distrikt Norddistriktet
Status Distriktshovedstad
By
Grunnlagt 22. århundre f.Kr. (tidlig bosetning)
Tidssone UTC+2
Areal 14,2 km²
Befolkning 71 700 (2008[1])
Bef.tetthet 5 049,3 innb./km²
Høyde over havet 347 meter
Politikk
Ordfører Ali Sallam

Nasaret (arabisk: الناصرة – an-Nāṣirah; hebraisk: נָצְרַתNatzrat) ligger i Galilea (Ha'Galil) i det nordlige Israel, og er den største, rikeste og mest moderne arabiske by i landet. Den ligger opp langs en bergside, og derfor kan Bebudelseskirken i byen, Midtøstens største kirke, og dets tårn, minne om et fyrtårn og sees langt unna.

Nasaret har ca. 63 000 innbyggere, hvorav ca. 33 000 er muslimer og ca. 30 000 er kristne.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nasaret er en av de helligste byer for kristne, fordi erkeenglen Gabriel ifølge Lukasevangeliet i Bibelen skal ha vist seg for jomfru Maria der, og fordi Jesus, kristendommens grunnlegger, tilbrakte barndommen i byen. På Jesu tid kan imidlertid Nasaret i beste fall ha vært en ørliten landsby; det finnes ingen historiske kilder eller arkeologiske funn som viser at det var en bosetning med dette navnet da han kan ha levd, og ordbruken i bibeltekstene har en usikker tolkning. Forestillingene om Nasaret som Jesu hjemsted oppstod i de første århundrene av vestlig tidsregning og tradisjonen ble etablert på 300-tallet. Mange kristne samfunn har derfor kirker og klostre i byen.

Det bor både kristne og muslimske arabere i Nasaret; men tidligere var det nesten utelukkende en kristen by. Den kristne andelen av befolkningen faller konstant her akkurat som i andre kristne byer i Israel og Midtøsten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nazerat Citypopulation.de

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]