Nasaret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nasaret
(he) נָצְרַת‎Natzrat
(ar) النَّاصِرَةan-Nāṣira
Nasaret

Våpen

LandIsrael Israel
DistriktNorddistriktet
StatusDistriktshovedstad
By
Grunnlagt22. århundre f.Kr. (tidlig bosetning)
TidssoneUTC+2
Areal14,2 km²
Befolkning71 700 (2008[1])
Bef.tetthet5 049,3 innb./km²
Høyde over havet347 meter
Politikk
OrdførerAli Sallam

Nasaret
32°42′8″N 35°17′52″E

Nasaret (arabisk: الناصرة – an-Nāṣirah; hebraisk: נָצְרַתNatzrat) ligger i Galilea (Ha'Galil) i det nordlige Israel, og er den største, rikeste og mest moderne arabiske by i landet. Den ligger opp langs en bergside, og derfor kan Bebudelseskirken i byen, Midtøstens største kirke, og dets tårn, minne om et fyrtårn og sees langt unna.

Nasaret har ca. 63 000 innbyggere, hvorav ca. 33 000 er muslimer og ca. 30 000 er kristne.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nasaret er en av de helligste byer for kristne, fordi erkeenglen Gabriel ifølge Lukasevangeliet i Bibelen skal ha vist seg for jomfru Maria der, og fordi Jesus, kristendommens grunnlegger, tilbrakte barndommen i byen. På Jesu tid kan imidlertid Nasaret i beste fall ha vært en ørliten landsby; det finnes ingen historiske kilder eller arkeologiske funn som viser at det var en bosetning med dette navnet da han kan ha levd, og ordbruken i bibeltekstene har en usikker tolkning. Forestillingene om Nasaret som Jesu hjemsted oppstod i de første århundrene av vestlig tidsregning og tradisjonen ble etablert på 300-tallet. Mange kristne samfunn har derfor kirker og klostre i byen.

Nasaret ligger i den delen av Palestina som i henhold til FNs delingsplan for Palestina fra 1947 skulle ligge i det arabiskkontrollerte delen av Palestina. Under Den arabisk-israelske krig i 1948, 16. juli 1948, ble Nasaret tatt av IDF. Kommandanten hadde ordre om å deportere alle palestinere, men han nektet. Da en annen offiser skulle til å utføre deportasjonen, ble den avverget i siste liten fordi statsminister David Ben-Gurion hadde omstemt seg av frykt for negativ oppmerksomhet i Vesten hvis akkurat den bibelske byen Nasaret ble tømt for folk.[2]

Det bor både kristne og muslimske arabere i Nasaret; men tidligere var det nesten utelukkende en kristen by. Den kristne andelen av befolkningen faller konstant her akkurat som i andre kristne byer i Israel og Midtøsten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nazerat Citypopulation.de
  2. ^ Odd Karsten Tveit (2018). Gudfaren : Trygve Lie – Generalsekretæren som sviktet FN. Kagge Forlag. s. 203. ISBN 9788248922155. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]