Sperlonga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sperlonga
LandItalias flagg Italia
Region Lazio
ProvinsProvinsen Latina
StatusKommune
HovedstadSperlonga
Tilstøtende kommunerFondi, Itri
Postnummer04029
Retningsnummer0771
Areal19,49 km²[1]
Befolkning3 050[2] (2023)
Bef.tetthet156,49 innb./km²
Høyde o.h.55 meter
ISTAT-nummer059030
Kart
Sperlonga
41°16′00″N 13°26′00″Ø

Sperlonga er en kystby i Italia, rundt to timers kjøring med bil sørover fra Roma ved enden av Via Pontina. Den ligger omtrentlig midt mellom Roma og Napoli. Byer som ligger rundt er Terracina i vest, Fondi i nord, Itri i nordøst, og Gaeta i øst.

Gamlebyen, som har røtter fra før romersk tid, ligger oppe på en klippe, mens den nye delen har spredt seg utover langs sjøsiden. Langs sjøen finner man brede sandstrender som strekker seg langt vestover i retning mot Terracina.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sperlonga var et feriested i romersk tid. Keiser Tiberius bygde sin berømte villa her, inkludert en grotto (latin: speluncæ) som har gitt navn til byen.

Etter at Vest-Romerriket falt sammen på 500-tallet fungerte ruinene av den keiserlige boligen som tilfluktssted for de lokale beboerne. Senere da befolkningen flyttet til de nærliggende forhøyningen St. Magnus for å unngå de sykdomsbesatte myrområdene og angrep fra sarasenere (muslimske pirater og slavefangere). Faren fra piratene er synbart fortsatt ved de mange vakttårn som ble satt opp langs kysten til Gaeta. I 1534 ble det lille senteret ødelagt av soldatene til islamske lederen Khair ed-Din, også kjent som «Barbarossa» (av italiensk barbarossa, «rødskjegg»).

På 1700- og 1800-tallet hadde Sperlonga kommet seg over skadene og ble etter hvert boligområde for adelen, og i området rundt blomstret jordbruket. I 1957 ble kystvegen Terracina-Gaeta (via Flacca) åpnet, noe som også åpnet for turisme.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011». Istituto nazionale di statistica. Besøkt 16. mars 2019. 
  2. ^ https://demo.istat.it/?l=it.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]