Tyrann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tyranner (gresk τύραννος týrannos, et lånord fra lydisk) var aristokrater som gjorde seg til eneherskere i polisene i antikkens Hellas. Tyrannenes oppgave var ofte å bryte ned det aristokratiske samfunnet og skape et bedre samfunnsfellesskap.

Tyrannene sørget for utbygging av vannledninger, bymurer, templer, og annet som tjente fellesskapet. Noen tyranner konfiskerte jord og ga den ut til fattige.

Ordet tyrann var til å begynne med nøytralt, men fikk i ettertiden en negativ ladning. Dette fordi tyrann-styrer ofte er beskrevet for ettertiden av athenske forfattere som verdsatte demokratiet. Tyrannenes ettermæle ble ofte vanæret. I dag er ordet knyttet til en maktsyk enehersker som gjerne styrer brutalt, eller en alt for maktsyk person.

Tyranni er et begrep som i dag brukes til å beskrive en styreform hvor der er én person (en tyrann) som eneveldig selv styrer grensene for sin egen maktutøvelse og kan styre alt etter egne interesser. Med denne makten kan statslederen selv definere hva som er rett og galt (rettigheter og lover). han/hun kan også definere staten eller området han/hun har makten over for hva han/hun vil, dermed trenger området ikke defineres som et tyranni. En stat eller et område kan også bli definert som et tyranni selv om det ikke er det, når noen har interesse av det, på lik linje som når et tyranni ikke defineres som et tyranni når det er det.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

politikkstubbDenne politikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)