Nerva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nerva
Nerva
Nerva Tivoli Massimo.jpg
FødtMarcus Cocceius Nerva
8. november 30
Narnia
Død27. januar 98
Roma
Slag
Gravlagt Augustus' mausoleum
Far Marcus Cocceius Nerva
Barn Trajan
Beskjeftigelse Politiker
Nasjonalitet Romerriket
Navn før tiltredelseMarcus Cocceius Nerva
Navn som keiser:Imperator Nerva Caesar Augustus
Regjerte18. september 96 - 27. januar 98
DynastiNerva-antoninske
ForgjengerDomitian
EtterfølgerTrajan

Marcus Cocceius Nerva (født 8. november 30 i Narnia i Umbria; død 27. januar 98 i Roma) var romersk keiser fra 18. september 96 til 27. januar 98. Nerva var den første av de såkalte adoptivkeiserne. I oktober 97 adopterte han Marcus Ulpius Traianus.

Til tross for at hans regjeringstid var såpass kort, fikk han en viss innvirkning på rikets politikk. Nerva omtales som en av de dyktigere keiserne og skal ha styrt på en mer rettferdig måte. Han gav mange fanger fri, og undertrykkelsen som hans forgjengere hadde fått satt i stand, skal ha avtatt.

Nerva fikk hjerneslag 1. januar 98 og døde som følge av dette 27. januar.

Bust of Nerva, Narni, Italia
byste av Nerva fra den private samlingen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn, veien til makten[rediger | rediger kilde]

Marcus Cocceius Nerva var sønn av en formuende romersk advokat. Hans slekt hadde tradisjonelt innehatt høye embeder, og han var en fjern slektning av Tiberius. Nerva levde som var sedvanlig i hans slekt og ble embetsmann. Han oppviste en evnte til tross turbulensen i det romerske samfunn, alltid å få høye poster. Han hjalp Nero med å motstå Pisos konspirasjon i år 65; han var medkonsul med Vespasian i år 71, og medkonsul med Domitian i år 90.

Da mordet på Domitian ble kjent, handlet senatet raskt, og gjorde ham til keiser.[1] Den raske beslutningen kan ha skyldtes ønsket om å forhindre utbrudd av borgerkrig; verken senatet eller Nerva synes å ha vært involvert i sammensvergelsen mot Domitian. Dette var første gang senatet hadde utpekt den neste keiseren.

Nerva som keiser[rediger | rediger kilde]

Rester av Nervas forum.

Nerva var populær i det sivile samfunn. Han gav land til fattige romere og lovet å (til forskjell fra Domitian) aldri henrette noen senatorer. Han startet forskjellige byggeprosjekt, blant annet en opprustning av veier og akvadukter. Han lot i Roma sluttføre byggingen av et av byens keiserlige fora som ble tilegnet ham som Nervas forum. Senaten gav ham tidlig hederstittelen Pater Patriae («fedrelandets fader») - en tittel andre keisere kunne få vente i årevis for å få.[2]

Blant de militære var han mindre populær. I år 97 gjorde pretorianergarden mytteri. De fengslet Nerva i palasset og krevde å få utlevert Petronius og Parthenius, de to tjenere som hadde myrdet Domitian. Selv om Nerva nektet å utlevere dem, grep pretorianerne dem og drepte dem.

Hendelsen fikk politiske konsekvenser idet den skadet Nervas keiserlige autoritet alvorlig. For å løse den situasjon som var oppstått, adopterte Nerva - som ikke var gift - til sønn en ung mann som hadde både folkets og de militæres støtte: offiseren Marcus Ulpius Trajanus.[2] Det er mulig at adopsjonen var et fordekt statskupp.[3] Det var underforstått at keiserens adoptivsønn også skulle være hans etterfølger på tronen. Denne skikken ble fulgt av mange keisere en tid fremover.

Den 1. januar 98 fikk Nerva under en audiens et vredesutbrudd som utløste kraftige svetterier, og som så gikk over i høy feber og døden noen uker etter (28. januar 98) i sin villa i parkanlegget Horti Sallustiani i Roma.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Han ble erklært guddommelig av senatet og ble begravet med de julisk-claudiske keiserne i Augustus' mausoleum.[4] Hans fullstendige tittel da han døde var Imperator Nerva Caesar Augustus Germanicus, Pontifex maximus, Tribuniciae potestatis III, Consul IV, Imperator II, Pater patriae.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Chris Scarre: Chronicle of the Roman Emperors, London 1995, s. 86–87
  2. ^ a b Chris Scarre: Chronicle of the Roman Emperors, London 1995, s. 87–89
  3. ^ Chris Scarre: Chronicle of the Roman Emperors, London 1995, s. 88
  4. ^ Chris Scarre: Chronicle of the Roman Emperors, London 1995, s. 89

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


SPQRomani.svg  Romersk keiser  SPQRomani.svg
Nerva-antoninske dynasti
Forgjenger:
Domitian
9698 Etterfølger:
Trajan
Romerriket
romerskstubbDenne romerskrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.