Teutoburger Wald

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 51°53′44″N 8°48′49″Ø

Karte Niedersaechsisches Bergland.jpg

Teutoburger Wald, også kalt Teutoburgerskogen, er et høydedrag som strekker seg i nordvest-sørøstlig retning gjennom den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen. Det stiger fra Dortmund-Ems-kanalen i nærheten av Osnabrück, og ender nordøst for Paderborn.

Høydedragets samlede lengde er ca. 110 km. Ettersom det ikke har vært enighet om hvor det ene begynne og det andre begynner har det medført litt usikkerhet og uenighet om hvilken topp som er Teutoburger Walds høyeste punkt. Terrenget er svakt stigende mot sørøst, der det høyeste punktet – Preussische Velmerstot (468 moh.) – ligger. I sør går Teutoburger Wald over i Eggegebirge, som er gjennomgående høyere.

Store deler av Teutoburger Wald omfattes av to forskjellige naturparker. Der Naturpark Nördlicher Teutoburger Wald-Wiehengebirge ligger i nordvestlige Teutoburger Wald og Wiehengebirge mellom Bielefeld og Osnabrück, mens Naturpark Teutoburger Wald / Eggegebirge strekker seg fra Bielefeld til Diemeldalen.

Slaget ved Teutoburgerskogen[rediger | rediger kilde]

På høyden Grotenburg sørvest for regionhovedstaden Detmold står det 53 m høye minnesmerket Hermannsdenkmal, reist til minne om den germanske hærføreren Hermann (Arminius), som i år 9 e.Kr. knuste tre romerske legioner i slaget ved Teutoburgerskogen.

Åstedet for slaget er aldri sikkert påvist. Nyere arkeologisk forskning indikererer at slaget kan ha funnet sted et godt stykke nord for dagens Teutoburger Wald, i Wiehengebirge ved høyden Kalkriese, litt nord for Osnabrück og litt sørøst for Bramsche.

Etter det rystende nederlaget bestemte den romerske keiser Augustus seg for at romerrikets grenser ikke skulle skride over Rhinen i nord og Donau i øst.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Fritz Mielert: Urväterland. (Teutoburger Wald) L. Holzwarth-Verlag, Bad Rothenfelde 1927