Teutoburger Wald

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Teutoburger Wald
Utsikt fra fjellet Grotenburg mot nordvest.
Geografi
Hører tilMittelgebirge
LandTysklands flagg Tyskland
Høyeste punkt
NavnBarnacken
Høyde446,4 moh.
Beliggenhet
Teutoburger Wald
Kart med Teutoburger Wald inntegnet.
Teutoburger Wald ligger i Tyskland
Teutoburger Wald
Teutoburger Wald
Teutoburger Wald (Tyskland)

Teutoburger Wald, på norsk også kalt Teutoburgerskogen, er et høydedrag som strekker seg i nordvest-sørøstlig retning gjennom den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen. Det stiger fra Dortmund-Ems-kanalen i nærheten av Osnabrück, og ender nordøst for Paderborn.

Høydedragets samlede lengde er ca. 110 km. Terrenget er svakt stigende mot sørøst, og i sør går Teutoburger Wald over i Eggegebirge, som er gjennomgående høyere.

Store deler av Teutoburger Wald omfattes av to forskjellige naturparker. Der Naturpark Nördlicher Teutoburger Wald-Wiehengebirge ligger i nordvestlige Teutoburger Wald og Wiehengebirge mellom Bielefeld og Osnabrück, mens Naturpark Teutoburger Wald / Eggegebirge strekker seg fra Bielefeld til Diemeldalen.

Slaget ved Teutoburgerskogen[rediger | rediger kilde]

På høyden Grotenburg sørvest for regionhovedstaden Detmold står det 53 m høye minnesmerket Hermannsdenkmal, reist til minne om den germanske hærføreren Hermann (Arminius), som i år 9 e.Kr. knuste tre romerske legioner i slaget ved Teutoburgerskogen.

Åstedet for slaget er aldri sikkert påvist. Nyere arkeologisk forskning indikererer at slaget kan ha funnet sted et godt stykke nord for dagens Teutoburger Wald, i Wiehengebirge ved høyden Kalkriese, litt nord for Osnabrück og litt sørøst for Bramsche.

Etter det rystende nederlaget bestemte den romerske keiser Augustus seg for at romerrikets grenser ikke skulle skride over Rhinen i nord og Donau i øst.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Fritz Mielert: Urväterland. (Teutoburger Wald) L. Holzwarth-Verlag, Bad Rothenfelde 1927

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]