Gallienus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Gallienus
Gallienus
Gallienus
Født 218
Død 268
Mediolanum
Naturlige årsaker
Navn før tiltredelse Publius Licinius Egnatius Gallienus
Navn som keiser: Caesar Publius Licinius Egnatius Gallienus Augustus
Regjerte 27. januar 98 - 7. august 117
Dynasti Soldatkeiserne
Forgjenger Aemilianus
Etterfølger Claudius II

Publius Licinius Egnatius Gallienus eller Gallienus var romersk keiser fra 253 til 268, som medkeiser sammen med sin far Valerian I. Hans mor var Mariniana.

Fra 260 til 268 regjerte Gallienus alene. Han kom til makten i en vanskelig tid for Romerriket, og hans relativt lange styre var et unntak fra samtidens regel; han vokste opp i en tid da det var vanskelig å holde riket samlet over lengre tid.

Gallienus støttet aktivt opp om Eleusis-kulten i Hellas, trolig som ledd i en strategi for å begrense framveksten av kristendommen. Dette lyktes trolig langt på vei med ikke-voldelige maktmidler.

I 260 ble faren Valerian tatt til fange av Shahpur I av Sasanide-dynastiet. Det antas at Galienus behersket politiske kampanjer og propaganda godt, og lyktes i å vinne aksept for å overta makten alene da faren ble drept i fangenskapet.

I april 268 vant Gallienus en stor seier over alamannerne, og gjorde trolig suksess i den videre kampen mot hunnerne, og goterne i slaget ved Naissus. Men samme år døde han på mystisk vis, da han beleiret Mediolanum hvor en opprørsk general hadde forskanset seg.

Ettermele[rediger | rediger kilde]

Gallienus ble dårlig omtalt av samtidens historikere, trolig fordi Gallia gikk tapt under hans styre. Han undergravde trolig senatets makt, og satset mer på equestriske offisersklasser. Han antas å være blant keiserne som styrket og konsoliderte Dominatet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Gallienus – bilder, video eller lyd


SPQRomani.svg  Romersk keiser  SPQRomani.svg
Soldatkeiserne
Forgjenger:
Aemilianus
253268 Etterfølger:
Claudius II
Romerriket
romerskstubbDenne romerskrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.