Æreslegionen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Ridder av Æreslegionen)
Hopp til navigering Hopp til søk
Ordenstegn for ridder av Æreslegionen

Æreslegionen (fransk: Légion d'honneur) er en fransk fortjenstorden innstiftet av førstekonsul Napoléon Bonaparte i den franske republikk 19. mai 1802. Tanken var å skape en æresbevisning som skulle erstatte de kongelige ordener og æresbevisninger. Disse ble etter revolusjonen opphevet i 1791. Æreslegionen har siden opprettelsen overlevd vekslingen mellom republikk og monarki og utdeles fortsatt av den franske stat. Republikken Frankrikes president er ordenens stormester.

Ordenstegn[rediger | rediger kilde]

Æreslegionens ordenstegn er en stjerne med fem armer. Mellom armene finnes kranser av laurbær og eik. I midten av stjernen sitter en avbildning av et kvinnehode, et symbol for republikken. Ordensbåndet er i rødt.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Æreslegionen hadde ved innstiftelsen fire klasser, men ble allerede i 1805 tilført ytterligere en klasse. Siden 1816 har benevnelsen på de fem klassene ligget fast og disse har blitt retningsgivende for andre fortjenstordener. Ordenens fem klasser er:

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Æreslegionen kan tildeles borgere av Frankrike og andre land for sivile eller militære fortjenester. Ordenen kan også tildeles posthumt. Innehavere av første klasse erkjennes også en pensjon. Tildelings skjer etter presidentens eller storkanselliets bestemmelse, etter innstilling fra en statsråd.

Norske innehavere[rediger | rediger kilde]

Opp gjennom årene er en del nordmenn blitt tildelt Æreslegionen, vanligvis fordi de har gjort en spesiell innsats for franske interesser. Kong Harald V er innehaver av storkors, det var også Haakon VII og Olav V. Oberst Birger Eriksen var offiser. Andre norske innehavere er statsminister Thorbjørn Jagland, professor Leiv Flydal, generalmajor Hans Reidar Holtermann, forretningsmann Knut Faremo, skuespillerinne Wenche Foss, kokk og president i Bocuse d'Or Europe Eyvind Hellstrøm, FNs spesialutsending for Libanon Terje Rød-Larsen, Arne Rettedal, Arbeiderpartipolitikeren Oscar Torp og direktør Wilhelm Holst.

I forbindelse med 50-årsjubileet for landgangen i Normandie ble Hugo Munthe-Kaas hedret med Æreslegionen. Ved 60-årsmarkeringen av landgangen i Normandie ble ni norske krigsveteraner hedret med Æreslegionen: Gunnar Knudsen, Lars Arholm, Anders O. Standnes, Johannes Helland, Antoni Lunder, Rangvald Myhre, Bertel Bjørvik, Enevold Falsen Schrøder og Johannes Bauge. I forbindelse med 70-årsjubileet for landgangen i Normandie ble krigsveteran John Pettersen tildelt riddergraden av Æreslegionen.[1]

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegn[rediger | rediger kilde]

Légion d'honneur - grades.png
Insignier for riddere av Æreslegionen Insignier for offiserer av Æreslegionen Insignier for kommandører av Æreslegionen Insignier for storoffiserer av Æreslegionen Insignier for storkors av Æreslegionen

Båndstriper[rediger | rediger kilde]

Båndstriper til uniformer
Legion Honneur Chevalier ribbon.svg
Ridder
Legion Honneur Officier ribbon.svg
Offiser
Legion Honneur Commandeur ribbon.svg
Kommandør
Legion Honneur GO ribbon.svg
Storoffiser
Legion Honneur GC ribbon.svg
Storkors

Nåler[rediger | rediger kilde]

Nåler og rosetter til sivile antrekk
Boutonnière Chevalier Légion d'Honneur Christian Estrosi.jpg
Chevalier (ruban court)
Boutonnière Chevalier Légion d'Honneur Bernadette Chirac.jpg
Chevalier (ruban long)
Boutonnière Chevalier Légion d'Honneur Valérie Pécresse.jpg
Chevalier (nœud)
Boutonnière Officier Légion d'Honneur Ernest-Antoine Seillière.jpg
Offiser
Commandeur--légion d'honneur--boutonnières.jpgKommandør
Boutonnière Grand Officier Légion d'Honneur Edouard Philippe.jpg
Storoffiser
Grand--croix--légion--d'honneur--boutonnière.jpg
Storkors

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Krigsveteran mottok fransk pris»; Bergens Tidende, 6.7.2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]