Scottish National Party

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Scottish National Party
Scottish National Party
Partileder Nicola Sturgeon
Land Skottland
Erklært ideologi Sosialdemokrati
Skotsk uavhengighet
Grunnlagt 1934 fra National Party of Scotland og Scottish Party
Ungdomsorg. Young Scots for Independence
Hovedkontor Gordon Lamb House, 3 Jackson's Entry, Edinburgh EH8 8PJ
Farger Gult og svart
Tilknytning De europeiske grønne/Den europeiske frie allianse
Nettsted Nettsted
Medlemstall 93 000 (2015)[1]
Representanter:
Skottlands parlament
64 / 129
(2011)
Det britiske parlamentet
6 / 59
(2010)
Europaparlamentet
2 / 6
(2014)

Scottish National Party (SNP, skotsk gælisk Pàrtaidh Nàiseanta na h-Alba, skotsk Scottis Naitional Pairtie) er et politisk parti i Skottland. Det arbeider for skotsk uavhengighet[2][3] og er et i hovedsak sosialdemokratisk parti.[4][5][2]

Partiet har regelmessig vært det nest største i meningsmålinger. Det er representert både i Det britiske underhuset, Skottlands parlament og Europaparlamentet.

SNP har nære bånd til det walisiske partiet Plaid Cymru. De to partiene fungerer som én gruppe i Underhuset, og hadde valgkampsamarbeid i 2005. Begge partier tilhører i Europaparlamentet De grønne - Den europeiske frie allianse.

Partiet ble grunnlagt i 1934 ved sammenslåingen av National Party of Scotland og Scottish Party. SNP fikk sitt første sete i Underhuset i et suppleringsvalg i Motherwell i 1945, men Robert McIntyre nektet å ta sitt sete av prinsipielle årsaker, og mistet det i valget tre måneder senere. Partiet måtte vente til 1967 før det igjen fikk et sete; SNP vant i den Labour-dominerte kretsen Hamilton. Dette brakte partiet inn i medias søkelys og førte til opprettelsen av Kilbrandonkommisjonen. SNPs høydepunkt så langt kom i 1970-årene, da partiet ved valget i 1974 fikk nesten en tredjedel av stemmene i Skottland og vant elleve seter. Dette kun forbigått mai 2011 med brakvalget som resulterte i 69 seter i det skotske parlamentet.

Under partileder og førsteminister Alex Salmond fikk partiet i stand en avstemning om skotsk uavhengighet. 55 prosent svarte nei på spørsmålet om Skottland skulle bli et uavhengig land, og Alex Salmond gikk av.[6] Etter folkeavstemningen økte medlemstallet fra 25 000 på valgdagen til 93 000 i januar 2015,[1] og partiet nærmer seg 50% på meningsmålinger.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

partiDenne parti-, Storbritannia- og organisasjonrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.