Highlander

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Highlander
Generell informasjon
SjangerFantasy / Action / Romantikk
Utgivelsesår1986
Prod.landUSA / Storbritannia
Lengde1 t. 56 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 (Norge)
Bak kamera
RegiRussell Mulcahy
ProdusentPeter S. Davis
William N. Panzer
ManusforfatterGregory Widen (story og manus)
Peter Bellwood
Larry Ferguson
MusikkMichael Kamen
SjeffotografGerry Fisher
KlippPeter Honess
Foran kamera
Hovedrolle(r)Christopher Lambert
BirollerSean Connery
Clancy Brown
Roxanne Hart
Beatie Edney
Prod.selskapThorn EMI Screen Entertainment
Davis-Panzer Productions
Premiere7. mars 1986 (USA)
2. mai 1987 (Norge)
Eksterne lenker
Deler av filmen ble innspilt ved slottet Eilean Donan i Skottland

Highlander er en britisk-amerikansk action- og fantasyfilm fra 1986 regissert av Russell Mulcahy. Filmen følger livet til en mann som lever i 1500-tallets Skottland og som under et slag oppdager at han er udødelig. Etter å ha blitt utstøtt fra landsbyen sin møter han en annen udødelig som forteller ham at det finnes noen ytterst få mennesker på jorden som har denne egenskapen og at de er delt mellom gode og onde. Til slutt vil det stå en avgjørende slag mellom dem. Hovedrollen spilles av Christopher Lambert, mens sentrale biroller spilles av Sean Connery, Clancy Brown og Roxanne Hart. Filmens handling ble skrevet av Gregory Widen.

Filmen ble ikke så populær da den gikk på kino, men har i ettertid blitt en kultfilm.[1][2] Den fått til fire oppfølgere som ble lansert i perioden 1991 til 2007 og tre TV-serier.

De musikalske bidragene er ved gruppa Queen. Det ble utgitt et eget soundtrack til filmen: A Kind of Magic.

Handling[rediger | rediger kilde]

Conor MacLeod er en mann som vokser opp i høylandene i Skottland1500-tallet. I et slag blir han stukket ned og dødelig såret av en mektig Kurgan kalt Victor Kruger. Døende fraktes han tilbake av sin venner, som alle tror han vil dø - inntil han kommer gående inn i byens lokale kneipe uten synlig skader. Hendelsen både forundrer og skremmer hans medborgere, og datidens overtro fører til at han de plasserer ham i forening med djevelen. Han fordives derfor fra sin hjemmby med vold.

Forvirret om sin egen eksistens møter han sin kjærlighet og starter et tilbaketrukkent liv på en gård. Men så en dag møter han den spanske Ramirez som lærer ham om fenomenet om udødeligheten, og om at alle disse udødelige i verden bygges opp mot avgjørelsen der kun én udødelig kan stå igjen. For å drepe den udødelige må man hugge hodet av ham. Bare på hellig grunn er han fredet.

Handlingen forflyttes så til 1980-tallets New York der den over 400 år gamle MacLeod lever som antivkitetshandler under nytt navn og må skjule sin identitet for omverdenen, og ikke minst for fiender med samme udødelighet som ham. Plutselig rammes byen av en rekke groteske mord. Alle ofrene blir halshugget. Morderen viser seg å være Victor Kruger, en ondskapsfull person fra MacLeods fortid, og gjennom å drepe andre av samme sort absorberer han deres egenskaper - noe som gir ham krefter så enorme at han kunne regjere over verden. Da han klarer å drepe MacLeods beste venn blir det klart at det vil stå et uunngåelig og avgjørende slag mellom MacLeod og Kruger, krigsherren som for flere århundre siden skadet ham på det skotske høylandet.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk blandet mottakelse av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den har fått 69 % på nettstedet Rotten Tomatoes.[3]

Danél Griffin fra Film as Art belønnet filmen med hele fire stjerner (av totalt fire) og skrev følgende: «The key to Highlander's success is in its approach to its subject matter. What could have been a premise that breathes cliché is given a fresh approach due to Mulcahy’s unique directing style and a cleverly-written script. [...] Highlander is certainly a classic film that will continue to be cherished and watched as the world of movie making continues to grow and change. It is a triumphant example of the art of cinema, and watching it reminds us all of why we like going to the movies in the first place».[4] Christopher Null fra FilmCritic.com gav filmen fire og en halv stjerne av fem, og uttalte blant annet at «Highlander har ingen like innen sin sjanger».[5] Ved en senere anledning kalte han filmen «den største film som er lagd» og sa videre at den inneholder «fremragende sverdscener, utmerkede rolleliste og et utmerket plot».[6]

Også de norske anmelderne gav den dårlig mottakelse i sin samtid,[7] men har fått bedre omtale i ettertid. Blant annet av filmnettstedene CINERAMA og DVD-arkivet.[2] Sistnevnte skrev følgende i 2002: «Glimrende historiefortelling, og mesterlig gjennomført av regissør Russell Mulcahy. Anmelderen avslutter med at Highlander er en av 1980-tallets aller beste og mest nyskapende filmer. Den har en dyp, fascinerende og godt fortalt historie med et historiespenn på flere hundre år, den er godt spilt, har meget god og mer eller mindre udødelig musikk og er fantastisk nydelig i sine fotografier.[8]

Oppfølgere[rediger | rediger kilde]

Den har fått fire oppfølgere: Highlander II: The Quickening (1991), Highlander III: The Sorcerer (1994), Highlander: Endgame (2000) og Highlander: The Source (2007). I tillegg har det blitt lansert en animasjonsfilm kalt Highlander: The Search for Vengeance (2007).

Den er også opphav til tre TV-serier: Highlander: The Series (1992-1998), Highlander: The Raven (1998-1999) og Highlander: The Animated Series (1994).

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «CULT CLASSIC: Highlander (1986)». CULT CLASSIC. Besøkt 24. november 2019. 
  2. ^ a b «Filmguiden CINERAMA.no - DVD: Highlander [Director's Cut] (1986) - anmeldelse». cinerama.no. 13. april 1999. Besøkt 26. november 2019. 
  3. ^ «Highlander (1986)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 24. november 2019. 
  4. ^ Griffin, Daniel. «Highlander». Arkivert fra originalen 30. juni 2012. Besøkt 7. oktober 2008. 
  5. ^ Null, Christopher (2000). «The Highlander». Filmcritic.com. Besøkt 7. oktober 2008. 
  6. ^ Null, Christopher (2004). «Highlander II: The Quickening». Filmcritic.com. Besøkt 7. oktober 2008. 
  7. ^ «Highlander». www.filmfront.no. Besøkt 26. november 2019. 
  8. ^ Agøy, Ivar (12. august 2002). «Highlander». DVD-arkivet. Besøkt 7. oktober 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]