Hopp til innhold

The League of Extraordinary Gentlemen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen er om tegneserien The League of Extraordinary Gentlemen. For filmen av samme navn, se The League of Extraordinary Gentlemen (film)

The League of Extraordinary Gentlemen er en tegneserie skrevet av Alan Moore og tegnet av Kevin O'Neill. Serien ble lansert i 1999 som en del av America's Best Comics. Serien går over to 6-delers utgivelser, boken Black Dossier og miniserien Century, som er utgitt i tre deler. I henhold til Moore, var konseptet bak serien å skape en viktoriansk Justice League, men snart vokste prosjektet til å fremstille en verden der mange typer fiksjon ble blandet. Moore uttalte dette om konseptet:

The planet of the imagination is as old as we are. It has been humanity's constant companion with all of its fictional locations, like Mount Olympus and the gods, and since we first came down from the trees, basically. It seems very important, otherwise, we wouldn't have it.

Moore[1]

Noe av premisset for serien er at den britiske regjering flere ganger opp gjennom historien har hatt Ligaer bestående av mennesker med spesielle egenskaper jobbende for seg. Disse Ligaene har utført oppdrag av følsom karakter for den britiske stat.

Moore og O'Neill har avslørt at de planlegger å dekke flere forskjellige aspekter i League-serien med Allan Quatermain og Mina Murray (fra Bram Stokers Dracula) som to konstante figurer.

Handling[rediger | rediger kilde]

I. serie[rediger | rediger kilde]

På oppfordring fra Campion Bond, begynner Mina Harker å rekruttere medlemmer til den nye League of Extraordinary Gentlemen. Etter å ha funnet Kaptein NemoLincoln Island, drar Mina til Kairo for å lokalisere Allan Quatermain, deretter til Paris for å lete etter Dr. Jekyll. Tilbake i London kontakter hun Den usynlige mann, Harvey Griffin, som med sin deltagelse gjør Ligaen komplett. Serie 1 tar for seg maktkampen mellom Professor Moriarty og Fu Manchu.

II. serie[rediger | rediger kilde]

Handlingen foregår parallelt med handlingen i H. G. Wells` Klodenes kamp. Ligaen splittes opp i to grupper; Mina og Allan blir sent avgårde for å finne et mystisk doktor i skogen, Nemo og Hyde blir igjen for å slåss mot den første bølgen av de marsiranske triopodene, men hva holder Den usynlige mann på med? John Carter og løytnant Gullivar Jones er med i første bind av sagaen.

The Black Dossier[rediger | rediger kilde]

The Black Dossier dreier seg om den myteomspunnede fiktive boken (som er en grundig gjennomgang av alle de tidligere Ligaene opp gjennom århundrene), som blir stjålet av en ung mann og kvinne i 1958 i et Storbritannia som akkurat har kvittet seg med et regime som viser seg å være det totalitære styret beskrevet i George Orwells roman 1984. Paret blir forfulgt av en trio av hensynsløse regjeringsagenter, hvorav den ene er en pastisj over James Bond, som her er en sadistisk kvinneplager. Utgivelsen inneholder en del ekstramateriale, deriblant en seksjon som må leses med 3-D briller og en Tijuana Bible. En absoute edition vil bli gitt ut og denne vil inneholde en LP-plate.

Referanser[rediger | rediger kilde]