Hopp til innhold

From Russia with Love (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
From Russia with Love
orig. From Russia with Love
Generell informasjon
SjangerAction
Utgivelsesår1963
Prod.landBritisk
Lengde110 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15
16 (1963) (Norge)
Bak kamera
RegiTerence Young
ProdusentHarry Saltzman
Albert R. Broccoli
ManusforfatterRichard Maibaum
Johanna Harwood
MusikkJohn Barry
Lionel Bart
Matt Monro
KlippPeter Hunt
Foran kamera
MedvirkendeSean Connery
Pedro Armendáriz
Lotte Lenya
Robert Shaw
Daniela Bianchi
Annen informasjon
Budsjett2 000 000 USD
Eksterne lenker

From Russia with Love er den andre offisielle James Bond-filmen produsert av EON Productions. Filmen ble laget i 1963 og er basert på Ian Flemings sjette roman om James Bond med samme navn. Filmen er den andre med Sean Connery i hovedrollen. Produsentene Broccoli og Saltzman hadde et budsjett på 2 000 000 USD, dobbelt så mye som i Dr. No.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Valget på å gjøre From Russia With Love som den andre James Bond-filmen falt pga. President Kennedy hadde angitt From Russia with Love som en av sine topp ti favorittbøker. Produsentene Broccoli og Saltzman bestemte seg for dette. Ian Flemings roman var en thriller som omhandlet den kalde krigen, men produsentene endret organisasjonen SMERSJ til den fiktive SPECTRE, for å ikke gjøre det intense forholdet til Soviet enda verre. Filmen var den første til å inneha en scene før tittelsekvensen, og begynte også tradisjonen med å la en kjent sanger synge til filmen.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Filmen er en av de få som nesten følger Flemings roman til punkt og prikke. Organisasjonen SMERSJ fikk nytt navn: SPECTRE, og i tillegg ble navnet på avkoderen «Spector» byttet til «Lektor» for ikke å blande den og SPECTRE. I filmen refereres det også til den avdøde dr No, hovedskurken i den foregående filmen.

James Bond blir sendt til Istanbul, Tyrkia, hvor hans oppdrag er å skaffe den russiske Lektor-avkoderen via en avhoppet russisk agent, korporal Tatiana Romanova. Russerne på sin side er ikke klar over at dette er en plan fra SPECTRE, ment til å lure Bond i en felle.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Sean Connery

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]