Meteor (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Meteor
Generell informasjon
SjangerKatastrofedrama
Sciencefiction
Utgivelsesår1979
Prod.landUSA
Lengde1 t. 47 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 år (1979) (Norge)
Bak kamera
RegiRonald Neame
ManusforfatterStanley Mann
Edmund H. North
MusikkLaurence Rosenthal
SjeffotografPaul Lohmann
KlippCarl Kress
Foran kamera
MedvirkendeSean Connery
Natalie Wood
Karl Malden
Brian Keith
Martin Landau
Henry Fonda
Annen informasjon
Budsjett$16 millioner
Premiere19. oktober 1979 (USA)
27. november 1979 (Norge)
Eksterne lenker

Meteor er en amerikansk sciencefiction- og katastrofefilm fra 1979 regissert av Ronald Neame. Hovedrollene spilles av Sean Connery og Natalie Wood. I sentrale biroller finnes Karl Malden, Brian Keith, Martin Landau og Henry Fonda.

Meteor er en blant en rekke katastrofefilmer som ble produsert på 1970-tallet. Den har derimot langt flere fellestrekk med senere filmer, slik som Deep Impact (1998), Armageddon (1998) og til en viss grad Space Cowboys fra 2000.

Til tross for et relativt stort budsjett og kjente skuespillere ble den dårlig mottatt av både kritikerne og publikum i USA. Den har bare oppnådd 9% på Rotten Tomatoes.[1] Den innbrakte drøyt $8 millioner på amerikanske kinoer, noe som bare var drøyt halvparten av produksjonskostnadene.[2] Mye av årsaken at den floppet var at katastrofesjangeren var på vei ut i USA, og Meteor ble derfor en av de siste og minst aktede filmene innen denne sjangeren. Filmen Byen brenner, fra 1979, fikk en lignende skjebne.

Handling[rediger | rediger kilde]

En kollisjon mellom en komet og asteroiden «Orpheus» fører til at en åtte kilometer lang bit av asteroiden havner på vei mot jorden. USA og Sovjet tvinges dermed til å inngå et smertefullt samarbeide der de i fellesskap må bruke sitt topphemmelige atomvåpenarsenal som de har i verdensrommet for å tilintetgjøre meteoren. Dette er deres eneste sjanse for å redde jorden fra utslettelse.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

I Norge[rediger | rediger kilde]

VGs anmelder gav den terningkast tre.[3]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]