Goldfinger (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Goldfinger
Generell informasjon
Sjangeraction
Utgivelsesår1964
Lengde110 min.
Språkengelsk
Aldersgrense15 år (Norge)
Bak kamera
RegiGuy Hamilton
ProdusentHarry Saltzman
Albert R. Broccoli
Foran kamera
MedvirkendeSean Connery
Gert Fröbe
Honor Blackman
Harold Sakata
Annen informasjon
Budsjett3 millioner USD
Prod.selskapUnited Artists
Eksterne lenker

Goldfinger er en britisk action-film fra 1964. Det er den tredje James Bond-filmen som ble produsert i den offisielle rekken.

Det amerikanske filminstituttet (AFI) har kåret Goldfinger til tidenes 71. beste spenningsfilm fra USA.[1]

Filmen regnes å være den som for alvor gjorde James Bond populær. De opprinnelige romanene solgte som aldri før, og det ble produsert masse merchandise. Også en rekke parodier og kopier ble produsert i årene som fulgte Goldfinger-utgivelsen, men en del av disse floppet i praksis.

Handling[rediger | rediger kilde]

Etter å ha ødelagt et laboratorium for produksjon av narkotika i Latin-Amerika, reiser MI6-agenten James Bond på ferie til Miami Beach i Florida. Men hans overordnede M, via CIA-agent Felix Leiter, instruerer Bond til å observere Auric Goldfinger. Men Bond oppdager at Goldfinger jukser i et kortspill med høy innsats, hjulpet av hans ansatte Jill Masterson. Bond presser Goldfinger til å tape spillet. Etter en natt sammen med Jill, blir Bond slått ut av Goldfingers koreanske tjener Oddjob. Når Bond våkner igjen oppdager han den døde Jill.

Bond får deretter i oppdrag å avsløre hvordan Goldfinger smugler gull internasjonalt. Q forsyner Bond med en modifisert Aston Martin DB5 og to sporingsenheter. Bond møter Goldfinger i Kent og spiller en runde golf med ham. Goldfinger advarer ham mot å blande seg inn i hans saker, og Oddjob demonstrerer sin formidable styrke og at han kan halshugge ethvert offer med sin spesielle stål-kantede hatt. Goldfinger lar Oddjob demonstrere dette på en stein-statue. Bond følger etter Goldfinger til Sveits, hvor han også møter Jills søster, Tilly. Hun forsøker å myrde Goldfinger, men dette mislykkes.

Bond sniker seg inn i Goldfingers raffineri, og overhører at han forteller en kinesisk kjernefysiker - ved navn Ling - at han inkorporerer gull i karosseriet til Rolls-Royce Phantom III for å smugle alt gullet ut av England. Bond overhører også at Goldfinger nevner noe han kaller Operation Grand Slam, og han møter Tilly igjen - før Oddjob dreper henne med sin dødelige hatt. Det viser seg at Goldfinger planlegger å bryte seg inn i United States Bullion Depository ved Fort Knox ved å slippe ut en nervegass og drepe hele personalet.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «AFI'S 100 YEARS...100 THRILLS». Det amerikanske filminstituttet. Besøkt 22. mai 2017. 
  2. ^ Dunnett, James (2003). «Goldfinger, Ernö». Oxford Art Online. Oxford University Press. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]