Hopp til innhold

Time Bandits

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Time Bandits
Generell informasjon
SjangerFantasy / Komedie / Eventyr
Utgivelsesår1981
Prod.landStorbritannia
Lengde1 t. 53 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiTerry Gilliam
ProdusentTerry Gilliam
ManusforfatterTerry Gilliam
Michael Palin
MusikkMike Moran
George Harrison (sanger)
SjeffotografPeter Biziou
KlippJulian Doyle
Foran kamera
MedvirkendeJohn Cleese
Sean Connery
Shelley Duvall
Katherine Helmond
Ian Holm
Michael Palin
Ralph Richardson
Peter Vaughan
David Warner
Annen informasjon
BudsjettUSD 5 millioner[1]
Prod.selskapHandMade Films
Janus Films
Premiere10. juli 1981 (Storbritannia)
6. november 1981 (USA)
18. mars 1982 (Norge)
Eksterne lenker

Time Bandits er en britisk fantasy-komedie og eventyrfilm fra 1981 produsert og regissert av Terry Gilliam. Filmen handler om den unge gutten Kevin. En kveld blir han kidnappet fra sitt soverom av en gruppe på seks dverger som akkurat før har stjålet et kart. Kartet er spesielt ved at det viser dører til tiden, et hull i universet av rom og tid. Herfra blir Kevin med på en eventyrlig reise til fjerne land og andre tidsepoker. Rollen som Kvevin spilles av Craig Warnock, mens sentrale biroller spilles av Sean Connery, John Cleese, Shelley Duvall, Ralph Richardson, Katherine Helmond, Ian Holm, Michael Palin, Peter Vaughn og David Warner.

Gilliam skrev manuskriptet sammen med tidligere Monty Python-medlem Michael Palin, som selv spiller flere roller i filmen.

Time Bandits ble godt mottatt av kritikerne, noe som gjenspeiles i at den har fått 89 % på Rotten Tomatoes.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Fortellingen begynner med en ung gutt ved navn Kevin som blir kidnappet fra sitt soverom av en gruppe på seks dverger som akkurat før har stjålet et kart. Kartet er spesielt ved at det viser dører til tiden, hull i universet av rom og tid. Kartet gir eieren ekstraordinær makt og tillater ham eller henne å hoppe fra en tidsalder til en annen gjennom tidsdørene. Dvergene stjal kartet fra «Det Øverste Vesen», tilsynelatende en tittel for Gud. Opprinnelig hadde de arbeidet for ham, hjalp til med skape medlemmer for plantenes kongerike i verden og universet.

Etter å ha blitt sendt til Det Øverste Vesens departement for reparasjoner som en straff for å formet en spesielt farlig tresort (det usette «lysrøde bunkadoo») beslutter dvergene å bruke kartet, som de hadde mottatt som hjelpemiddel når de reparerte tids og rom-strukturen, for å bli «stinkende rike» ved å bli de største tyvene gjennom alle tider. Imidlertid, «Kilde til Alt Ondt» (personifisert av skuespiller David Warner) er også på jakt etter kartet for å få kontroll over universet og bygge det om i sitt bilde.

Den lille gruppen av tyver fyker gjennom historien og stjeler alt de kan, hopper fra det Napoléons Italia til Robin Hoods (spilt av John Cleese) Sherwood-skogen til det mykenske Hellas hvor Kevin blir berget av den legendariske kongen Agamemnon (i Sean Connerys skikkelse) til RMS «Titanic» første og siste ferd tidlig på 1900-tallet.

Med uoppfordret hjelp fra Det Onde blir de overført til ‘Legendenes Tid’. Etter å ha vært innom et stort seilskip går reisen til ‘Festningen for Det Uendelige Mørke’ hvor de konfronterer Det Onde. Til tross for at de får hjelp fra ulike tider i menneskehetens historie havner tyvene i stadig verre vanskeligheter inntil Det Øverste Vesen kommer dem til hjelp, personifisert av en eldre herre i mørk dress, spilt av Ralph Richardson. Det Øverste Vesen rydder opp i alt «rotet» og sender Kevin tilbake til sitt hjem.

Filmen avslutter i en overraskende slutt da en del av rykende Onde ender opp i steikeovnen til Kevins foreldre. Kevin forsøker å advare foreldre ved å rope: «Mor, far! Ikke rør det! Det er Det Onde!» Men foreldrene hører ikke på sitt barn, rører på ovnen og den eksploderer. Etter at brannvesenet kommer og slukker brannen blunker en av dem til Kevin, og han ser akkurat ut som Agamemmnon. Så er Kevin igjen alene og spør de rykende søylene av det som var hans foreldre: «Mor? Far?»

Produksjon[rediger | rediger kilde]

De som har tittet gjennom hele navnlista til filmen vil oppdage at George Harrison er kreditert med «sang og annet materiale», skjønt filmmusikken og orkestrering er kreditert Mike Moran med Ray Cooper, Elton Johns trommeslager gjennom mange år, er produsent for all musikken. Harrison skrev faktisk sanger for filmen på forespørsmål fra medprodusent Denis O'Brien, men det var tilsynelatende uten Terry Gilliams vitende. Resultatet er at den eneste sangen fra Harrison, Dream Away, som han selv framfører, kan høres helt på slutten når filmen er ferdig og navnkrediteringen ruller over lerretet. Sangen ble forøvrige senere utgitt på Harrisons soloalbum Gone Troppo på hans eget plateselskap Dark Horse Records.

Time Bandits ble filmet ved Lee International Studios, Shepperton, Middlesex i England og på andre steder i England, Wales og i Marokko.

Besetning[rediger | rediger kilde]

Unge Kevin er spilt av Craig Warnock, som siden har blitt tangentspiller for nyveiv eller britpop-bandet These Animal Men og senere den tilsvarende gruppa Mo Solid Gold. Kenny Baker, kjent fra Star Wars, spiller en av dvergene, og dvergenes selvutnevnte leder, Randall, blir spilt av David Rappaport. Regissør Gilliam har kommentert at denne filmen var en av de sjeldne sjanser for seks dverger til faktisk å ha hovedroller istedenfor det vanlige arbeidet som små stuntmenn eller som endimensjonale monstre.

Dvergene henviser stadig til en annen dverg ved navn «Horseflesh» (= «Hestepølse») som tilsynelatende har dødd en gang for ikke lenge siden. I forordet til det utgitt manuskriptet nevner forfatterne at i et tidlig utkast inkluderte en figur ved dette navnet, men da de gjennomgikk manuskriptet ble forfatterne redde for at et antall på syv dverger ville gi dem juridiske problemer i USA og de drepte derfor figuren før filmens handling har startet. Til tross for dette var rollen gitt til Marcus Powell og han blir kreditert på rulleteksten helt til slutt til tross for at han egentlig aldri vises i filmen, skjønt man ser han svært kortvarig som en av Det Ondes lakeier.

 • Preston Lockwood as Neguy (fransk general)
 • Charles McKeown som teaterdirektør
 • David Leland som dukke
 • John Hughman som The Great Rumbozo
 • Derrick O'Connor som Redgrave (en teit tyv som stjeler fra de fattige)
 • Neil McCarthy som Marion
 • Declan Mulholland som tredje tyv
 • Peter Jonfield som Arm Wrestler
 • Roger Frost som Cartwright
 • Martin Carroll som Baxi Brazilia III («...men han skapte deg, ærede Onde.»)
 • Marcus Powell som Horseflesh (Den syvende tyv og dverg, men døde før filmens handling begynner)
 • Winston Dennis som Minotaur
 • Del Baker som gresk kriger
 • Juliette James som gresk dronning
 • Ian Muir som Gigant (med en båt på hodet)
 • Mark Holmes som Trollfar
 • Andrew MacLachlan som Brannmann
 • Chris Grant som TV-vert (kun stemme)
 • Tony Jay som Stemmen til Den Øverste Vesen («Send kartet tilbake...»)
 • Edwin Finn som Flytende hvitt ansikt til Det Øverste Vesen
 • Brian Bowes som Hussar
 • Frances de la Tour som Major i Frelsesarmen

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Sellers, Robert (2003). Always Look on the Bright Side of Life: The Inside Story of HandMade Films. Metro. p. 40.
 2. ^ «Time Bandits (1981)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 12. april 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]