Sámiid ædnan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sverre Kjelsberg og Mattis Hætta fremfører «Sámiid ædnan» under Eurovision Song Contest 1980

«Sámiid ædnan» vant Melodi Grand Prix 1980 og var det norske bidraget til Eurovision Song Contest i Haag i Nederland samme år. Ordene i tittelen er samiske og betyr «samisk jord». Teksten refererer til samefolkets politiske kamp for større autonomi, blant annet sultestreiken utenfor Stortinget i forbindelse med Altasaken.

Tilblivelse[rediger | rediger kilde]

Tekstforfatter Ragnar Olsen og komponist Sverre Kjelsberg hadde under demonstrasjonene rundt utbyggingen av Alta-Kautokeinovassdraget i 1979 skrevet en sang:

Sitat Framførr tinget der dem satt,
Sámiid Ædnan, Sámiid Ædnan.
Hørtes joiken dag og natt
Sámiid Ædnan.
Joik har større kraft enn krutt
Sámiid Ædnan, Sámiid Ædnan.
Førr en joik tar aldri slutt
Sámiid Ædnan.
Sitat
– Ragnar Olsen: «Sámiid Ædnan».

Tidligere Pussycatsstjerne Sverre Kjelsberg var nå blitt musiker for Hålogaland Teater og skulle delta i NRKs norske finale med låta for Eurovision Song Contest. Dermed tok NRK kontakt med Mattis Hætta og spurte om han kunne tenke seg å framføre sangen sammen med Sverre Kjelsberg. Selv kunne han ikke forstå hvorfor han skulle delta i et slikt underholdningsprogram på fjernsynet. Men så var han på reise til Göteborg da det plutselig begynte å brenne i turnébussen. Dermed var det bare å pakke sammen sakene og reise nordover. Og i Tromsø møtte han omsider Sverre Kjelsberg.

På en biltur mellom Tromsø og Finnsnes vinteren 1980 satt Mattis og joiket den ene melodien etter den andre mens Sverre lyttet til. Mattis forteller selv: «Jeg joiket og joiket. Hele veien. Dette er en biltur på mange mil. Og rett før Nordkjosbotn satt den. Det var ingen tvil. Pang! Der hadde vi den.»[1] Joiken som ble sangens refreng, hadde Hætta for øvrig allerede framført i sammenheng med den samiske sultestreiken foran Stortinget i oktober 1979.[2]

Arrangementet[rediger | rediger kilde]

Så snart de hadde funnet ut hvordan de skulle veksle visesang og joik, ringte de til Egil Monn-Iversen. Mattis mintes den merkelige framgangsmåten; at de satt der med hver sin telefon: «Sverre sang i det ene røret, og jeg joiket i det andre, og i Oslo satt Monn-Iversen og skrev noter. 'Ok, gutter, nå har jeg den. Da skriver jeg arrangementet', sa han til slutt. Og det gjorde han. Den norske finalen ble vunnet, ...»[3]

Konkurransen[rediger | rediger kilde]

«Sámiid Ædnan» kom riktignok bare på 16. plass av 19, med 15 poeng,[4] men sangen representerte likevel en kraftig politisk markering. Sangen ble framført av Sverre Kjelsberg og Mattis Hætta. Kjelsberg framførte teksten, mens Hætta bidro med den karakteristiske joiken.

Kan hende var de for tidlig ute – ti år før verdensmusikken begynte sin seiersgang. ABBAs manager Stikkan Anderson hadde imidlertid stor tro på at den ville bli en suksess og kjøpte rettighetene til internasjonal lansering av låta. Selvfølgelig førte dette kommersielle grepet til kritikk fra et mer tradisjonalistisk miljø, men joiken ble et allemannseie, og låta er både i NRK og i Bergens Tidende blitt kåret til tidenes norske bidrag.

Ved 30-årsjubileet i forbindelse med Eurovision Song Contest-arrangementet i 2010, framførte Hætta og Kjelsberg sangen på nytt på en sidekonsert til arrangementet i Oslo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Henmo 2010, s. 36.
  2. ^ «NRK TV - Se Tilbake til 70-tallet. Episode 10. Se 3:17». Besøkt 21. juli 2016. 
  3. ^ Henmo 2010, s. 38.
  4. ^ Johnny Logan vant konkurransen i Haag med sangen «What's another year?».

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Harald Henmo: «Nomaden», s. 36-38. Klassekampen nr. 119. Lørdag 29. mai 2010.