Sámiid ædnan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sverre Kjelsberg og Mattis Hætta fremfører Sámiid ædnan under Eurovision Song Contest 1980

Sámiid ædnan var det norske bidraget til den 25. Eurovision Song Contest 1980 i Haag i Nederland 19. april 1980. Ordene i tittelen er samiske og betyr «samisk jord». Teksten refererer til samefolkets politiske kamp for større autonomi, blant annet sultestreiken utenfor Stortinget i forbindelse med Altasaken.

Tilblivelse[rediger | rediger kilde]

Tekstforfatter Ragnar Olsen og komponist Sverre Kjelsberg hadde under demonstrasjonene rundt utbyggingen av Alta-Kautokeinovassdraget i 1979 skrevet en sang:

Sitat Framførr tinget der dem satt,
Sámiid Ædnan, Sámiid Ædnan.
Hørtes joiken dag og natt
Sámiid Ædnan.
Joik har større kraft enn krutt
Sámiid Ædnan, Sámiid Ædnan.
Førr en joik tar aldri slutt
Sámiid Ædnan.
Sitat
– Ragnar Olsen: «Sámiid Ædnan».

Tidligere Pussycatsstjerne Sverre Kjelsberg var nå blitt musiker for Hålogaland Teater, og skulle delta i NRKs norske finale med låta for Eurovision Song Contest. Dermed tok NRK kontakt med Mattis Hætta og spurte om han kunne tenke seg å fremføre sangen sammen med Sverre Kjelsberg. Selv kunne han ikke forstå hvorfor han skulle delta i et slikt underholdningsprogram på fjernsynet. Men så var han på reise til Göteborg, da det plutselig oppsto brann i turnébussen. Dermed var det bare å pakke sammen sakene og reise nordover. Og i Tromsø møtte han endelig Sverre Kjelsberg.

På en biltur mellom Tromsø og Finnsnes vinteren 1980 satt Mattis og joiket den ene melodien etter den andre mens Sverre lyttet til. Mattis forteller selv: «Jeg joiket og joiket. Hele veien. Dette er en biltur på mange mil. Og rett før Nordkjosbotn satt den. Det var ingen tvil. Pang! Der hadde vi den.»[1]

Arrangementet[rediger | rediger kilde]

Så snart de hadde funnet ut hvordan de skulle veksle visesang og joik ringte de til Egil Monn-Iversen. Mattis mintes den merkelige fremgangsmåten, at de satt der med hver sin telefon: «Sverre sang i det ene røret og jeg joiket i det andre, og i Oslo satt Monn-Iversen og skrev noter. 'Ok, gutter, nå har jeg den. Da skriver jeg arrangementet', sa han til slutt. Og det gjorde han. Den norske finalen ble vunnet, ...»[2]

Konkurransen[rediger | rediger kilde]

«Sámiid Ædnan» kom riktignok bare på 16. plass (av 19), med 15 poeng,[3] men representerte likevel en kraftig politisk markering. Sangen ble framført av Sverre Kjelsberg (som også var låtskriver) og Mattis Hætta. Kjelsberg framførte teksten, mens Hætta bidro med den karakteristiske joiken.

Kan hende var de for tidlig ute, ti år før verdensmusikken begynte sin seiersgang, men ABBAs manager Stikkan Anderson hadde stor tro på at den ville bli en suksess og kjøpte rettighetene til internasjonal lansering av låta. Selvfølgelig førte dette kommersielle grepet til kritikk fra et mer tradisjonalistisk miljø, men joiken ble et allemannseie, og låta er både i NRK og i Bergens Tidende blitt kåret til tidenes norske bidrag.

Ved 30-års-jubileet i forbindelse med Eurovision Song Contest-arrangementet i 2010, fremførte Hætta og Kjelsberg sangen på nytt på en sidekonsert til arrangementet i Oslo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Henmo 2010, s. 36.
  2. ^ Henmo 2010, s. 38.
  3. ^ Johnny Logan vant konkurransen i Haag med sangen «What's another year?».

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Harald Henmo: «Nomaden», s. 36-38. Klassekampen nr. 119. Lørdag 29. mai 2010.