Nordkjosbotn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nordkjosbotn
Nordkjosbotn
Nordkjosbotn fra øst under Nordkjosmessa 2007
Land Norge Norge
Fylke Troms
Kommune Balsfjord
Areal 0.71 km²
Befolkning 458[a] (2015)
Bef.tetthet 645,1 innb./km²
Postnummer 9040 Nordkjosbotn

Nordkjosbotn (alternativt Vollan eller Gàrgàn, fra kvensk/samisk, og betyr «slette i bunnen av en fjord»), er et tettsted i Balsfjord kommune i Troms, omtrent 70 kilometer fra Tromsø sentrum. Tettstedet har 458 innbyggere per 1. januar 2015[1]. Stedet kalles til tider for Nord-Norges største veikryss, siden E6 og E8, hovedinnfartsåren til Tromsø, krysses her.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Nordkjosbotn ligger, som navnet antyder, innerst i Nordkjosen i Balsfjorden, i den vestre enden av Balsfjordeidet. Eidet er ved Nordkjosbotn omtrent en kilometer bredt, og fjell som er høyere enn 1 000 meter rammer inn bygda. Av disse er Store Russetind i sør spesielt severdig.

Selve tettstedet har ei utstrekning på 0,75 km² og ligger på ei delvis myrlendt elveslette utformet av Nordkjoselvas vandring over dalbunnen.

Geografiens betydning[rediger | rediger kilde]

Nordkjosbotn ligger på sørsida av en av få vintertrygge passasjer fra Nord-Troms og sørover. Dette er i nyere tid en av hovedgrunnene til bosetning i området. Den trygge og relativt enkle ruta fra Balsfjord til Storfjord har gjort det naturlig å legge europaveiene gjennom eidet. Gjennomfartstrafikken har skapt et grunnlag for næringsvirksomhet som har gjort bygda til et regionalt handelssenter. I dag er det mange fra omkringliggende områder som kommer til Nordkjosbotn for å handle.

Næringsvirksomhet[rediger | rediger kilde]

Nordkjosbotn er ei bygd preget av næringsvirksomhet. Dette kommer i stor grad av områdets gunstige geografi. Det finnes blant annet to daglivarebutikker, to bensinstasjoner, to spisesteder, et bakeri, en caravanselger, postkontor, bankfilial, treningssenter, eps- og emballasjefabrikk, vegvesenstasjon, campingplass, Macks Ølbryggeri og lastebil / personbilverksted Bulder Verksted i Nordkjosbotn. Her ligger også Vollan gjestestue som siden andre verdenskrig har tilbudt tradisjonsmat. Nordkjosbotn sentrum hatt stor byggeaktivitet, sist med Coop Prix sine nye butikklokaler og ambulansesentralen på Sjøvollan. I tillegg til ovennevnte næringsvirksomhet er landbruk et viktig livsgrunnlag for de nærliggende områdene. Landbruket har stor betydning i hele kommunen, som er Nord-Norges største landbrukskommune og Norges største produsent av geitemelk.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Statistisk sentralbyrå slår fast at tettstedet hadde en befolkning på 381 og en befolkningstetthet på 508 innbyggere per km² den 1. januar 2008. Grunnkretsene Nordkjosbotn syd, Nordkjosbotn nord og Bomstad hadde i 2008 en samlet befolkningstall på 692.

Befolkningen består i hovedsak av etterkommere av folk som kom fra Sør-Norge og Sverige på 1800-tallet og slo seg ned langs fjorden.

Piggsteinen[rediger | rediger kilde]

Piggsteinen ved Nordkjosbotn

69°11′57,38″N 019°39′53,46″Ø Piggsteinen ligger ca. 5 kilometer sørøst for sentrum av Nordkjosbotn. Fra gammelt av er det tradisjon å risse inn navnet sitt i denne steinen på ferd nord- eller sørover. I nyere tid har spraybokser overtatt som verktøy, og mange tusen navn har dannet et tykt lag av maling på steinen.

Framtid[rediger | rediger kilde]

Nordkjosbotn er et tettsted i vekst, og det fører til optimisme i lokalbefolkningen. Flere tromsøbaserte firma har vurdert og vurderer ny virksomhet i Nordkjosbotn, og kommunen arbeider aktivt med å legge til rette for nyetableringer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (11. desember 2015). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 25. februar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]