Nordkjosbotn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nordkjosbotn
Gárgán
Nordkjosbotn Gárgán
Nordkjosbotn fra øst under Nordkjosmessa 2007
LandNorge Norge
FylkeTroms og Finnmark
KommuneBalsfjord
Areal0,7 km²
Befolkning486[a] (2020)
Bef.tetthet694,3 innb./km²
Høyde over havet6 meter
Postnummer9040 Nordkjosbotn

Nordkjosbotn
69°12′54″N 19°33′59″Ø

Nordkjosbotn (nordsamisk: Gárgán) (på folkemunne også Vollan) er et tettsted i Balsfjord kommune i Troms og Finnmark, omtrent 70 kilometer fra Tromsø sentrum. Tettstedet har 486 innbyggere per 1. januar 2020[1]. Stedet kalles til tider for Nord-Norges største veikryss, siden E6 og E8, hovedinnfartsåren til Tromsø, krysses her. Navnet på samisk og kvensk betyr «slette i bunnen av en fjord».

Geografi[rediger | rediger kilde]

Nordkjosbotn ligger, som navnet antyder, innerst i Nordkjosen i Balsfjorden, i den vestre enden av Balsfjordeidet. Eidet er ved Nordkjosbotn omtrent en kilometer bredt, og fjell som er høyere enn 1 000 meter rammer inn bygda. Av disse er Store Russetind i sør spesielt severdig.

Selve tettstedet har ei utstrekning på 0,75 km² og ligger på ei delvis myrlendt elveslette utformet av Nordkjoselvas vandring over dalbunnen.

Geografiens betydning[rediger | rediger kilde]

Nordkjosbotn ligger på sørsida av en av få vintertrygge passasjer fra Nord-Troms og sørover. Dette er i nyere tid en av hovedgrunnene til bosetning i området. Den trygge og relativt enkle ruta fra Balsfjord til Storfjord har gjort det naturlig å legge europaveiene gjennom eidet. Gjennomfartstrafikken har skapt et grunnlag for næringsvirksomhet som har gjort bygda til et regionalt handelssenter. I dag er det mange fra omkringliggende områder som kommer til Nordkjosbotn for å handle.

Næringsvirksomhet[rediger | rediger kilde]

Nordkjosbotn er ei bygd preget av næringsvirksomhet. Dette kommer i stor grad av områdets gunstige geografi. Det finnes blant annet to daglivarebutikker (Rema 1000 og Extra med post i butikk), to bensinstasjoner (Shell og Circle K), to spisesteder, et bakeri, en caravanselger, treningssenter, eps- og emballasjefabrikk, trafikkstasjon, campingplass, Macks Ølbryggeri, Storbil verksted Bulder og Personbil verksted Mekonomen, Vulkaniserings (dekk) verksted Vulmek og Spesmek Automatisering/mekanisk verksted i Nordkjosbotn. Her ligger også Vollan gjestestue som siden andre verdenskrig har tilbudt tradisjonsmat. Nordkjosbotn sentrum hatt stor byggeaktivitet, med ambulansesentralen på Sjøvollan. I tillegg til ovennevnte næringsvirksomhet er landbruk et viktig livsgrunnlag for de nærliggende områdene. Landbruket har stor betydning i hele kommunen, som er Nord-Norges største landbrukskommune og Norges største produsent av geitemelk.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Statistisk sentralbyrå slår fast at tettstedet hadde en befolkning på 458 og en befolkningstetthet på 645 innbyggere per km² den 1. januar 2015. Grunnkretsene Nordkjosbotn syd, Nordkjosbotn nord og Bomstad hadde i 2012 en samlet befolkningstall på 700.

Befolkningen består i hovedsak av etterkommere av folk som kom fra Sør-Norge og Sverige på 1800-tallet og slo seg ned langs fjorden.

Piggsteinen[rediger | rediger kilde]

Piggsteinen i 2016.
Piggsteinen i 1992

69°11′57,38″N 019°39′53,46″Ø Piggsteinen ligger ca. 5 kilometer sørøst for sentrum av Nordkjosbotn. Fra gammelt av er det tradisjon å risse inn navnet sitt i denne steinen på ferd nord- eller sørover. I nyere tid har spraybokser overtatt som verktøy, og mange tusen navn har dannet et tykt lag av maling på steinen.

Framtid[rediger | rediger kilde]

Nordkjosbotn er et tettsted i vekst, og det fører til optimisme i lokalbefolkningen. Flere tromsøbaserte firma har vurdert og vurderer ny virksomhet i Nordkjosbotn, og kommunen arbeider aktivt med å legge til rette for nyetableringer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 6. oktober 2020. Besøkt 9. oktober 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]