Melodi Grand Prix 1965

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Melodi Grand Prix 1965 var en melodikonkurranse arrangert i NRKs TV-studio på Marienlyst i Oslo, som kom frem til det norske representasjonen i finalen (Eurovision Song Contest 1965) i Roma. Odd Grythe var programleder, mens Øivind Bergh ledet Kringkastingsorkestret og Egil Kapstads trio var såkalt lite orkester.

Det var innkommet 338 melodibidrag, hvorav fem ble plukket ut til konkurransen av en jury bestående av Finn Ludt, Otto Nilsen og Øivind Bergh. Wenche Myhre skulle egentlig være en av de to sangerne som skulle fremføre Karusell, men måtte melde forfall fra konkurransen på grunn av sykdom. Derfor sang Kirsti Sparboe denne melodien to ganger. Hvorvidt dét var avgjørende vites ikke, men melodien vant den norske finalen og Sparboe representerte Norge i den europeiske finalen hvor melodien endte på 13. plass.

Format[rediger | rediger kilde]

Hver melodi ble fremført to ganger med to ulike sangere (som nevnt med unntak av Karusell), i første gang i "sin naturlige rekkefølge, altså 1, 2, 3, 4 og 5", i annen omgang i "forrykket rekkefølge". Melodiene ble i første runde akkompagnert av Kapstads trio, for at publikum skulle "få et klart uttrykk av melodien, uten noe sidehensyn", mens de i annen omgang ble ledsaget av fullt orkester.

Avstemmingen ble dette året overlatt til lyttere og seere, som stemte via innsendt konvolutt eller postkort påført melodinr på forsiden og navn og adresse på baksiden (av brev) med frist til å postlegge påfølgende mandag. Det ble presisert av Grythe at "om man ikke har fulgt reglene ovenfor, f.eks. glemt navn og adresse, så ville konvolutten eller postkortet bli kassert med en gang!" Det er uklart om dette skyldes at NRK ville forhindre at personer som ikke betalte lisens fikk stemme, eller andre forhold. Noe spesielt var disse reglene dog.

Pga. poststemmegivningen ble resultatet først kunngjort en uke etter konkurransen.

Melodier og resultater[rediger | rediger kilde]

Melodinr Tittel Artist, lite orkester Artist, stort orkester Stemmer Plassering
1 Med lokk og lur Nora Brockstedt Grynet Molvig 5104 2
2 Jeg har en øy Jan Høiland Per Asplin 404 5
3 Karusell Kirsti Sparboe Kirsti Sparboe 9886 1
4 Jenteord Per Asplin Ivar Medaas 1349 4
5 Bare det aller, aller beste Grynet Molvig Nora Brockstedt 1544 3

Uttale av Grand Prix[rediger | rediger kilde]

Programmet ble introdusert av Grythe som "den norske finalen i årets melodi grand pri".

Målform[rediger | rediger kilde]

De fleste melodier ble fremført på riksmål, unntaket var Jenteord som ble sunget på nynorsk.

Kilder[rediger | rediger kilde]

musikkstubbDenne musikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.