Hopp til innhold

A- og B-side

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Side A
Side B
Victor 17929A og 17929B.

A-side og B-side refererer til de to sidene på 78, 45, og 33 1⁄3 rpm vinyl-platene eller musikkassetter, hvorav singler, EPer eller LPer. «A»-siden inneholdt ofte «hovedsangen», en sang plateselskapet ønsket å promotere på radio og lignende, mens «B»-siden inneholdt en mindre populær sang, eller en sang som ikke kom med på albumet A-siden kom fra, blant annet fordi den var ansett som dårligere, eller at det ikke var plass nok på albumet.

Noen ganger blir B-siden mer populær enn A-siden og får sin egen utgivelse som A-side.[1]

Etter at singlene begynte å komme ut på CD, og særlig etter digital nedlasting som via Spotify eller iTunes ble populært, har singlene ofte inneholdt mer enn to sanger, der sang nummer èn tjener som A-side og videre sanger tjener som B-side. Selv om man nå til dags ikke fysisk snur platen kalles fortsatt resten av sangene på plata for «B-sider». I mer moderne tid har det blitt vanlig at grupper og artister gir ut B-sider som ikke før har blitt utgitt på et samlealbum.

Doble A-sider

[rediger | rediger kilde]

En dobbel A-side er en single som har to sanger som kommer inn på hitlistene samtidig. Dette uttrykket ble innført etter at The Beatles-sangene «Day Tripper» og «We Can Work It Out» kom inn på den amerikanske Billboard-lista samtidig.[2] The Beatles ville ikke ofre noen av sangene til fordel for den andre, og oppfant derfor denne ordningen.

Siden de fleste single-lister, som for eksempel den amerikanske Billboard-listen, baserer seg på både radiotid så vel som platesalg, kan to «sider» fra samme singel komme inn på hitlistene samtidig.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Nathan Jolly (16. april 2018). «In Memoriam: the B-side» (engelsk). The Industry Observer. Besøkt 4. februar 2019. 
  2. ^ Chris Hutchins (4. desember 1965). «Music Capitals of the World» (engelsk). Billboard. s. 26. Besøkt 4. februar 2019. 
Autoritetsdata