Hopp til innhold

Hålogaland Teater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hålogaland teater
StedTromsø
OmrådeTromsø, Tromsø
Etablert1971, 1970
ArkitektVulkan Arktekter AS
NettsideNettside
Kart
Hålogaland Teater
69°38′30″N 18°56′39″Ø

Hålogaland Teater er et regionalt teater for Troms og Finnmark. Hovedsetet ligger i Tromsø, der Hålogaland Teater tok i bruk et eget teaterbygg med tre scener den 4. november 2005. Teateret hadde i 2006 over 50 ansatte.

I forbindelse med tusenårsskiftet ble teatret valgt til Troms' fylkestusenårssted.

Historikk og virksomhet[rediger | rediger kilde]

Hålogaland Teater ble opprettet i 1971 som det første regionteater i Norge og det første profesjonelle teater i Nord-Norge. 15. august 1971 startet arbeidsdagen ved teateret.

Hålogaland Teater flyttet over i KulturHuset i Tromsø da det åpnet i 1984. Åpningsforestillinga var en teaterforestilling om Petter Dass skrevet av Lars Berg (1901–1969). Læreren, forfatteren og kulturpersonligheten Lars Berg kjempet hele sitt liv for et nordnorsk teater. Nordnorsk mål på nordnorsk scene var Lars Bergs kongstanke – det skulle vise seg at pionergruppen som tok fatt på oppgaven i 1971 ikke slo igjennom hos det nordnorske publikum før de tok i bruk nordnorsk dialekt på scenen. Siden har nordnorsk dialekt preget alle teatrets forestillinger frem til i dag.

Hålogaland teater holdt i mange år en politisk radikal profil med ønske om å være et folkelig teater. Flere av stykkene handlet derfor om nordnorske utbygder, arbeidsløshet og fraflytning. Drivkrefter og bidragsytere det første tiåret var blant annet skuespillerne Klaus Hagerup, som også skrev flere av stykkene, Nils Utsi, Sigmund Sæverud, Torill Øyen, Tone Danielsen, Bernhard Ramstad, Frode Rasmussen, Inger-Lise Westbye, Per Jansen, Tone Gullvåg, Maryon Eilertsen, Helge Jordal og komponisten Finn Ludt samt musikeren Sverre Kjelsberg og Odd-Arvid Eilertsen. Teateret ble ledet som et kunstnerisk kollektiv gjennom allmøter fram til 1986, da skuespilleren og instruktøren Bernhard Ramstad fikk jobben som teatersjef.

Opprinnelig reiste Hålogaland Teater med forestillinger i hele Nord-Norge, men etter opprettelsen av Nordland Teater i Mo i Rana i 1979, setter teateret hovedsakelig opp stykker i Troms og Finnmark.

En av teaterets største suksesser var et helaftens stykke om den nordnorske bygdehelten «Oluf» skrevet og spilt av Arthur Arntzen. Oluf ble satt opp sist på 1980-tallet og ble vist for 80 000 mennesker over hele Norge. Arntzen gjentok suksessen med en ny forestilling i 1996, Den fordømte nordlendingen, som ble sett av over 100 000 publikummere.

Oppsetninger (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Hålogaland teaters sjøpromenade i Tromsø

Teatersjefer[rediger | rediger kilde]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jens Harald Eilertsen Teater utenfor folkeskikken nordnorsk teaterhistorie fra istid til 1971 ISBN 82-8104-010-6
  • Jens Harald Eilertsen Polare scener: nordnorsk teaterhistorie fra 1971-2000 2005 ISBN 82-8104-037-8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]