Solhverv (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

«Solhverv» var Norges bidrag til Eurovision Song Contest 1963 og ble fremført på norsk av Anita Thallaug. Melodi og tekst ble skrevet av Dag Kristoffersen.

Sangen er i chansonstilen, som var populær i konkurransens tidlige år. Sangens jeg-person beskriver sine følelser når hun er sammen med sin kjæreste og sammenlikner den lykken hun vet hun vil ha med ham med den lykkelige vitenen at våren snart vil komme når vintersolverv inntreffer.

Sangen ble fremført som femte bidrag om kvelden 23. mars 1963 (etter Østerrikes Carmela Corren med «Vielleicht geschieht ein Wunder» og før Italias Emilio Pericoli med «Uno per tutte»).

Da avstemningen var over hadde sangen fått fryktede null poeng, noe som ga den en trettendeplass (delt) blant 16 deltakere. Dette var første gang at Norge mislyktes i å få poeng i konkurransen og landet kom til å gjøre krav på den uønskede rekorden med flest null poeng.

I den norske finalen ble den sunget av Nora Brockstedt (med stort orkester) og av Jan Høiland (med lite orkester), men Brockstedt var fullbooket og hadde ikke tid til å reise til London. Anita Thallaug ble valgt ut istedet, men spilte aldri sangen inn på plate. Jan Høiland med Jørg Petter Røeds orkester spilte den inn 11. februar 1963. Sangen ble utgitt på singlen Columbia 45GN 1755, men den ble aldri noen bestselger i Norge.

Kilder[rediger | rediger kilde]