Solhverv (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Solhverv»
singel med Jan Høiland
B-side«Blomsterplockaren»
Format7″
Utgitt1963
Innspilt11. februar 1963
Sjangerballade
PlateselskapColumbia Records[1]
Låtskriver(e)Dag Kristoffersen
Plassering(er)
Ikke på VG-lista
Vinner av Melodi Grand Prix 1963
13. i Eurovision Song Contest 1963[2]
Plass i kronologi
«Vita sommarmoln»
(1963)
«Solhverv»
(1963)
«Ingen frågar efter Jimmy»
(1963)
Melodi Grand Prix- kronologi
«Kom sol, kom regn»
(1962)
«Solhverv»
(1963)
«Spiral»
(1964)

«Solhverv» vant Melodi Grand Prix 1963 og var Norges bidrag til Eurovision Song Contest samme år. Melodi og tekst er skrevet av Dag Kristoffersen. I Melodi Grand Prix ble sangen framført av Jan Høiland og Nora Brockstedt, mens Anita Thallaug framførte den i Eurovision Song Contest. «Solhverv» endte på firedelt sisteplass i den europeiske finalen, uten poeng. Dette var Norges første sisteplass i Eurovision Song Contest. Sangen er en ballade i chansonstil, en stil som var populær i konkurransens tidlige år.

Melodi Grand Prix[rediger | rediger kilde]

Sangen ble framført som det tredje bidraget av fem i den norske finalen søndag 10. februar i Store Studio i Oslo. Jan Høiland sang den med lite orkester, mens Nora Brockstedt sang den med Kringkastingsorkestret. En jury bestående av fem mannlige, oslojournalister og konene deres stemte sangen fram som suveren vinner med 81 poeng. Andreplassen, «Jakteskipperen», fikk bare 59 poeng.

Utdypende artikkel: Melodi Grand Prix 1963

Pressen var ikke særlig positive til vinnerlåten, og vinnerkomponisten selv, Dag Kristoffersen, var overrasket over seieren: «Jeg har aldri komponert en slager før, skrevet noen småting til kor har jeg jo, men aldri følt meg kallet som slagerkomponist.» uttalte han til VG dagen etter finalen.[3]

Anita Thallaug framførte «Solhverv» i Eurovision Song Contest 1963.

Også dette året forbeholdt NRK seg retten til å avgjøre hvilken artist som skulle framføre Norges bidrag i den internasjonale finalen, som dette året ble holdt i London. Vinneren Nora Brockstedt kunne ikke reise til London, siden hun allerede hadde takket ja til en landsomfattende turné sammen med Jens Book-Jenssen.[4] Ryktene ville imidlertid ha det til at Brockstedt ikke likte låten og fryktet en dårlig plassering i London, og til slutt valgte NRK Anita Thallaug til å representere Norge.[5]

Eurovision Song Contest[rediger | rediger kilde]

Sangen ble fremført som femte bidrag om kvelden 23. mars 1963, etter Østerrikes Carmela Corren med «Vielleicht geschieht ein Wunder», og før Italias Emilio Pericoli med «Uno per tutte».

Da avstemningen var over, hadde «Solhverv» fått 0 poeng, noe som ga den en firedelt 13. og sisteplass blant 16 deltakere. Dette var første gang Norge ikke fikk poeng i konkurransen, og det var Norges første sisteplass.

Utdypende artikkel: Eurovision Song Contest 1963

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Anita Thallaug spilte aldri inn «Solhverv» på plate. Jan Høiland spilte den inn med Jørg Petter Røeds orkester 11. februar 1963. Sangen ble utgitt på singlen Columbia 45GN 1755, men den ble aldri noen bestselger i Norge. Trolig er «Solhverv» en av de minst kjente Melodi Grand Prix-vinnerne gjennom tidene.[5] Ingen av de andre finalelåtene bemerket seg heller på hitlistene. Den manglende suksessen kan ha sin forklaring i at de fleste nordmenn aldri fikk hørt sangene, siden finalen ikke ble sendt i radio. På denne tiden hadde bare 20 prosent av nordmenn tilgang til fjernsyn.

Teksten handler om en kvinne som beskriver sine følelser når hun er sammen med sin kjæreste. Hun sammenlikner den lykken hun vet hun vil ha med ham, med den lykkelige vitenen at våren snart vil komme når vintersolverv inntreffer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Jan Høiland – Solhverv/ Blomsterplockaren». 45cat. Besøkt 29. desember 2016. 
  2. ^ «Eurovision Song Contest 1963». eurovision.tv. Besøkt 29. desember 2016. 
  3. ^ «– Første gang i mitt liv at jeg har skrevet en slager». Verdens Gang. 11. februar 1963. s. 22. 
  4. ^ rik. (sign.) (11. februar 1963). «Dag Kristoffersen vant Fjernsynets Melodi Grand Prix». Arbeiderbladet. s. 1. 
  5. ^ a b Jostein Pedersen. «Absolutt Grand Prix, Volum I». 
Utmerkelser og prestasjoner
Forgjenger :
«Kom sol, kom regn» av Inger Jacobsen


Norges bidrag i Eurovision Song Contest
1963
Etterfølger :
«Spiral» av Arne Bendiksen