Melodi Grand Prix 1968

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Melodi Grand Prix 1968
Dato: 2. mars 1968
Sted: Centralteatret, Oslo
Programleder: Jan Voigt
Arrangør: Norsk rikskringkasting
Deltakere: 5
Vinner: «Jeg har aldri vært så glad i noen som deg»

Andreplassen «Stress» representerte Norge i den internasjonale finalen

Artist: Kirsti Sparboe/Odd Børre
Eurovision Song Contest 1968
Plass i finale: 13 av 17
Poeng i finale: 2
Melodi Grand Prix 1967 Melodi Grand Prix 1969

Melodi Grand Prix 1968 var den niende utgaven av Melodi Grand Prix, Norges nasjonale uttaking til Eurovision Song Contest. NRK fikk inn 228 bidrag og plukket ut fem av dem til finalen 2. mars 1968. Vinneren ble «Jeg har aldri vært så glad i noen som deg», sunget av Odd Børre med lite orkester og Kirsti Sparboe med Kringkastingsorkestret. Vinnerlåten var komponert av Kari Neegaard. Neegaard trakk imidlertid vinnermelodien etter plagiatbeskyldninger. Dermed ble det andreplassen, «Stress», og Odd Børre som fikk representere Norge i den internasjonale finalen i London. Der endte «Stress» på en tredelt trettendeplass med 2 stemmer.

Sendingen[rediger | rediger kilde]

NRK fikk inn 228 bidrag, og en jury bestående av Kåre SiemKjell Karlsen og Sigurd Jansen valgte ut fem av dem.

Finalen gikk av stabelen lørdag 2. mars på Centralteatret, med Jan Voigt som programleder. På 1960- og 1970-tallet var det vanlig at NRK presenterte finalelåtene i to versjoner: en med lite orkester, og en versjon med Kringkastingsorkestret. Dette var også tilfellet i 1968. De fem finalemelodiene ble først akkompagnert av Kjell Karlsens orkester. Deretter ble de framført på nytt med Kringkastingsorkestret under ledelse av Øivind Bergh. Pauseinnslaget var en Melodi Grand Prix-parodi framført av Sølvi Wang, og Johnny Bergh hadde regien for sendingen.[1] Sendingen gikk direkte på fjernsyn, og i opptak på radio senere samme kveld.[2]

Samtlige av artistene hadde deltatt i konkurransen tidligere. Nora Brockstedt og Kirsti Sparboe hadde til og med deltatt til sammen fire ganger i den internasjonale finalen – halvparten av Norges deltakelser til da. Også komponistene var stort sett de samme som året før. Duoen som vant finalen året før, Tor Hultin og Ola B. Johannessen, sto bak intet mindre enn fire av de fem finalebidragene. Likevel var det Kari Neegaards «Jeg har aldri vært så glad i noen som deg» som vant finalen. Hun trakk imidlertid låten etter finalen på grunn av plagiatbeskyldninger, og i stedet ble det andreplassen «Stress» som fikk representere Norge i den internasjonale finalen. Dermed ble Norge for andre år på rad representert med en låt signert Hultin og Johannessen.

Resultat[rediger | rediger kilde]

Nr. Tittel Artist, lite orkester Artist, stort orkester Komponist Tekstforfatter Poeng Plass
A «Nysgjerrig-Per» Per Asplin Nora Brockstedt Tor Hultin Ola B. Johannessen 4 4
B «Stress» Kirsti Sparboe Odd Børre Tor Hultin Ola B. Johannessen 14 2
C «Nordlys» Nora Brockstedt Per Müller Tor Hultin Ola B. Johannessen 10 3
D «Jeg har aldri vært så glad i noen som deg» Odd Børre Kirsti Sparboe Kari Neegaard 20 1
E «Ingenmannsland» Per Müller Per Asplin Tor Hultin Ola B. Johannessen 2 5

Avstemning[rediger | rediger kilde]

Ti juryer rundt om i landet skulle avgjøre vinneren. Juryene hadde fem medlemmer som hver ga ett poeng til sin favorittlåt. Resultatet ble som følger:[3]

Nr. Tittel Vadsø Tromsø Bodø Trondheim Ålesund Bergen Stavanger Kristiansand Hamar Oslo Totalt
A «Nysgjerrig-Per» 3 1 4
B «Stress» 2 1 3 3 1 2 2 14
C «Nordlys» 2 2 1 1 3 1 10
D «Jeg har aldri vært så glad i noen som deg» 1 2 2 2 4 2 3 2 2 20
E «Ingenmannsland» 1 1 2

Etterspillet om vinnerlåten[rediger | rediger kilde]

For første gang fikk ikke vinnerlåten representere Norge i den internasjonale finalen. Kort tid etter Melodi Grand Prix ble vinnerkomponisten Kari Neegaard (mest kjent som Kari Diesen d.y.) møtt med beskyldninger om at låten var for lik Cliff Richards hit «Summer Holiday» fra 1963. Ironisk nok var også Cliff Richard Storbritannias deltaker i Eurovision Song Contest dette året. Neegaard avviste plagiatanklagene og sa at hun ikke engang hadde hørt «Summer Holiday».[4]

6. mars trakk imidlertid Neegaard låten før NRKs plagiatutvalg fikk tatt stilling til beskyldningene. Neegaard angret i ettertid på avgjørelsen og fortalte at hun ble møtt med sjikane, anonyme telefontrusler og skjellsord etter den norske finalen.[5] «Jeg trakk melodien tilbake fra konkurransen fordi det ble for sterkt for meg. Jeg orket ikke påkjenningen mere. Det var ikke lenger moro.» sa komponisten til VG i april samme år.[6] Dermed ble andreplassen, «Stress», Norges bidrag i London. Der ble den nummer 13 av 17.

52 år senere skjedde det på nytt at en Melodi Grand Prix-vinner ikke fikk representere Norge i Eurovision Song Contest. Ulrikke Brandstorp vant den norske finalen i 2020 med låten «Attention», men på grunn av koronavirusutbruddet i Europa, ble Eurovision Song Contest avlyst dette året.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fem synger fem i Grand Prix-finalen i dag». Verdens Gang. 2. mars 1968. s. 33. 
  2. ^ «[NRK P1 1968.03.02 : programrapport] - Nasjonalbiblioteket». www.nb.no. Besøkt 7. mai 2017. 
  3. ^ OGAE Norway. «1968 – Oslo (arkivert side)». OGAE Norway/web.archive.org. Arkivert fra originalen 23. mars 2003. Besøkt 26. august 2016. 
  4. ^ «Plagiatutvalg gransker Grand Prix-vinneren: Ingen likhet, sier komponisten». Verdens Gang. 5. mars 1968. s. 5. 
  5. ^ «Vinnermelodien er trukket tilbake». Aftenposten. 7. mars 1968. s. 1 og 14. 
  6. ^ «Kari Neegaard – som trakk sin Grand Prix-vinner: Jeg angrer». Verdens Gang. 18. april 1968. s. 8.