Folkrock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Folkrock er en musikalsk sjanger som oppsto i Vesten på slutten av 1960-tallet i møtet mellom folkemusikk, nyere visesang og rock. I USA regnes Bob Dylan, Simon & Garfunkel og The Byrds som forløpere til genren. Et senere eksempel er Natalie Merchant.

I Storbritannia, hvor genren for alvor fant sin form, var de viktigste gruppene Pentangle, Fairport Convention, Steeleye Span og Albion Band, og ikke minst Richard Thompson. I Frankrike kan nevnes Alan Stivell, Malicorne og Tri Yann, i Sverige Kebnekajse. De amerikanske artistene lente seg i større grad en de britiske mot samtidens rock n'roll/blues, mens de europeiske gruppene i større grad tok utgangspunkt i middelaldersk folkemusikk.

Norsk folkrock[rediger | rediger kilde]

I Norge var det først og fremst Folque som brakte sjangeren til landet på 1970-tallet. Som sine engelske kolleger brukte både de og konkurrenten, Kong Lavring, i stor grad norsk tradisjonsstoff i sin musikk. På 1980-tallet fikk de selskap av Ym:stammen. De norske bandene brukte mye hedenske motiver i sin musikk. Tydligst er dette hos Ym:stammen, som har en rekke hedensk religiøse/filosofiske tekster. I nyere tid har Kari Rueslåtten og Gåte tatt opp arven. Nyere norsk folkrock har hentet mye inspirasjon fra andre skandinaviske folkrockgrupper, slik som de svenske Garmarna og Triakel og kanskje særlig de finske-svenske Hedningarna.

Se også[rediger | rediger kilde]