Folkrock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pete Seeger underholder Eleanor Roosevelt på åpningsfest i Washington, 1944.

Folkrock er en musikalsk sjanger som oppsto i Vesten på slutten av 1960-tallet i møtet mellom folkemusikk, nyere visesang og rock. I USA regnes Bob Dylan, Simon & Garfunkel og The Byrds som forløpere til genren.[1] Et senere eksempel er Natalie Merchant.

I Storbritannia, hvor genren for alvor fant sin form, var de viktigste gruppene Pentangle, Fairport Convention, Steeleye Span og The Albion Band, og ikke minst Richard Thompson og – siden 2007Mumford & Sons. I Frankrike kan nevnes Alan Stivell, Malicorne og Tri Yann, i Sverige Kebnekajse. De amerikanske artistene lente seg i større grad en de britiske mot samtidens rock n'roll/blues, mens de europeiske gruppene i større grad tok utgangspunkt i middelaldersk folkemusikk.

Norsk folkrock[rediger | rediger kilde]

I Norge var det først og fremst Folque som brakte sjangeren til landet på 1970-tallet.[2] Som sine engelske kolleger brukte både de og konkurrenten, Kong Lavring, i stor grad norsk tradisjonsstoff i sin musikk. På 1980-tallet fikk de selskap av Ym:stammen[3] og LoMsk. Flere av de norske bandene brukte mye hedenske motiver i sin musikk. Tydeligst er dette hos Ym:stammen, som har en rekke hedensk religiøse/filosofiske tekster. I nyere tid har Kari Rueslåtten, Gåte og Hekla Stålstrenga tatt opp arven. Nyere norsk folkrock har hentet mye inspirasjon fra andre skandinaviske folkrockgrupper, slik som de svenske Garmarna og Triakel og kanskje særlig de finske-svenske Hedningarna.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Covach, J. «Lecture 42 - Folk Rock and the Byrds». Coursera. University of Rochester. Besøkt 21. oktober 2016. 
  2. ^ Aftenposten 30. januar 2013, side 2 i kulturbilaget
  3. ^ «Folkrock og jazzsvisker». Aftenposten. 4. oktober 2002. Besøkt 21. oktober 2016. 

Se også[rediger | rediger kilde]