Sverre Kjelsberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sverre Kjelsberg
Sverre Kjelsberg.jpg
Født18. oktober 1946Rediger på Wikidata
Tromsø
Død18. juni 2016[2]Rediger på Wikidata (69 år)
TromsøRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Skuespiller, sanger, musiker, komponist, filmskuespiller, gitaristRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av The Pussycats, TabooRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerPopmusikk
InstrumentBassgitar, gitar, vokal
Aktive år1964
IMDbIMDb
Tidligere band
The Pussycats

Sverre Kjelsberg (født 18. oktober 1946 i Tromsø, død 18. juni 2016 samme sted[3]) var en norsk vokalist, bassist, gitarist, komponist og skuespiller, men best kjent som bassist og vokalist i gruppen The Pussycats (1964–1967), og for sin deltakelse sammen med Mattis Hætta i Eurovision Song Contest 1980 med «Sámiid ædnan», komponert av Kjelsberg og Ragnar Olsen,[4] samt en av Norges nasjonalviser, «Ellinors vise».

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Som ung var han sentral i hjembyens rockemiljø, og etablerte The Typhoones med Ottar Aasegg og Friedel Brandt. Dette bandet ble omdøpt til The Arctics før det fikk sitt endelige navn, The Pussycats, i mars 1965.[5] Han spilte også i Taboo (1968) og Clan (1968).[6]

Soloalbum, musikkutdannelse og Hålogaland teater[rediger | rediger kilde]

Kjelsberg forlot rocken for en stund etter at Pussycats ble oppløst. Han ønsket å lære mer om musikk, og tok derfor utdannelse ved Musikkonservatoriet i Tromsø fra 1970. Fem år senere ble han ansatt ved Hålogaland Teater som komponist, skuespiller og «førstetrubadur». I løpet av andre halvdel av 70-tallet fremsto Sverre Kjelsberg som en politisk engasjert visesanger, og hans første soloalbum fra 1979 inneholdt flere viser som stammet fra teaterstykker ved Hålogaland Teater. Blant disse var «Ellinors vise» med tekst av Klaus Hagerup, hentet fra teaterstykket «Dikt å førbainna løgn». Visa ble tidlig på 90-tallet valgt til en av Norges nasjonalviser av Nitimens lyttere.

Kjelsbergs neste plateprosjekt var et samarbeid med den svenske pianisten Tage Löf. Innholdet på Kära Syster (1980) var en blanding av svenske og norske viser, med vekt på Evert Taube, Carl Michael Bellman, Idar Lind og Alf Prøysen. Produsent og medmusiker på platen var Steinar Ofsdal. På denne platen var også ei vise komponert av Kjelsberg og Ragnar Olsen: «Sámiid ædnan». Den skulle få atskillig større betydning et par måneder senere.

Melodi Grand Prix[rediger | rediger kilde]

Sverre Kjelsberg og Mattis Hætta fremfører «Sámiid ædnan», vinnerbidraget i Melodi Grand Prix 1980 som representerte Norge i Eurovision Song Contest 1980 i Haag i Nederland.

Mattis Hætta og Kjelsberg ble i 1980 valgt til å representere Norge i den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix med «Sámiid ædnan». Dette var i utgangspunktet en svært politisk komposisjon med budskap om fredning av Alta-vassdraget. Sangen, og ikke minst Hættas fargerike samedrakt, fikk stor oppmerksomhet under finaleuken i Haag. Duoen Kjelsberg/Hætta utga også en plate med joik, viser og rock i forening. Produsent og arrangør for Låla! (1980) var norsk-amerikaneren David Chocron.[7]

Gjenforening med Pussycats og ny soloplate[rediger | rediger kilde]

Etter å ha deltatt på en gjenforeningsturné med Pussycats tidlig i 1981, gikk Kjelsberg i studio for å lage en ny soloplate. Sverre (1982) inneholdt tolv nye viser, og produsenter var Arvid Esperø og David Chocron. Flere gjenforeningsturneer med Pussycats fulgte, og dette tok mye av Kjelsbergs tid det neste tiåret. Albumet Drømmen e fri (1994) ble utgitt på det lokale Nord-Norsk Plateselskap i 1994. I tillegg til nye sanger, inneholdt platen en nyinnspilling av «Ellinors vise».

Ellers har Kjelsberg medvirket på utgivelser med Ole Paus, Arthur Arntzen (Olufs jubileumsfarse, 1986). Kjelsberg var «Ukas P2-artist» i programmene Fra rockestjerne til teaterkomponist (NRK, 2006), og mottok «Nordnorsk markedsføringspris» 2007.[8]

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Sverre Kjelsbergs diskografi

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Utmerkelser og prestasjoner
Forgjenger:
 Anita Skorgan
med «Oliver» 
Norge i Eurovision Song Contest
(1980, med Mattis Hætta)
Etterfølger:
 Finn Kalvik
med «Aldri i livet»