ABBA

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
ABBA
Logo ABBA.svg
Bildet viser logoen med speilvendte B-er, som ble designet i 1976 til singelcoveret til «Dancing Queen».
Opphav Sverige Sverige
Periode 19721982
Sjanger Pop
Europop
Poprock
Disco
AM-pop
Glam rock
Plateselskap Universal Music
Nettsted http://www.abbasite.com/
Siste medlemmer
Agnetha Fältskog
Björn Ulvaeus
Benny Andersson
Anni-Frid Lyngstad

Medlemmene av ABBA i 2008

ABBA var en svensk popgruppe som var aktiv mellom 1972 og 1982. Gruppen er den mest suksessrike som noensinne har sprunget ut fra de skandinaviske land. The Beatles er eneste pop- og rockgruppe som har solgt flere musikkalbum enn ABBA, som ifølge plateselskapet Universal Music har nådd et salgstall på over 360 millioner.

Historie[rediger | rediger kilde]

ABBA ble dannet i 1972 av Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson og Anni-Frid Lyngstad (nå prinsesse Reuss). Som en slags pre-ABBA kom "He Is Your Brother" / "Santa Rosa" ut som singel på Polar (POS 1168) i 1972. Da ble de omtalt som Björn, Benny, Agnetha & Anni-Frid. Men så fant de på et bandnavn satt sammen av forbokstavene i fornavnet på medlemmene. ABBA ble med et slag verdenskjent da gruppa vant Eurovision Song Contest i 1974 med låta «Waterloo». I tillegg til de fire medvirket Rutger Gunnarsson på bassgitar på samtlige album. De var tidlig ute med å ta musikkvideo-formatet på alvor, og produserte promotionfilmer som inneholdt mer enn bare miming.

ABBA er kjent gjennom et store antall hits, og for godt gjennomarbeidede studioproduksjoner. Gruppen var inspirert av Phil Spectors innspillingsteknikk «Wall of Sound», som de tilpasset sitt eget lydbilde og innarbeidet som deres eget varemerke.

Blant ABBAs største hits var «Dancing Queen», «The Winner Takes It All», «SOS.», «Mamma Mia», «Take a Chance on Me», «The Name of the Game», «Super Trouper», «Money Money Money», «Fernando», «Knowing Me Knowing You», «Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)», «Thank You for the Music» og «Waterloo».

De merket relativt raskt en økende interesse for sangene sine i Latin-Amerika, og valgte derfor å gjøre en parallell innspilling av «Chiquitita» på spansk, noe som også resulterte i et stort gjennombrudd der. Responsen fra Latin-Amerika førte dessuten til at de satte igang plateprosjektet Gracias por la mùsica, med nyinnspillinger av alle deres største hits så langt. På denne platen ble Michael B. Tretow satt inn som produsent, ettersom Benny Andersson og Björn Ulvaeus allerede var blitt for opptatt med å skrive nye låter til albumet Super Trouper. Deres neste album ble en salgsuksess i Japan, og ledet til gruppens kommersielle suksess der.

På alle album som ABBA senere ga ut i Latin-Amerika la de inn spanskspråklige versjoner av minst én av sangene. «Gracias por la mùsica» ble gjenutgitt på 1990-tallet under navnet ABBA Oro, og var også inkludert sangene fra Super Trouper og The Visitors.

Internasjonalt gjennombrudd[rediger | rediger kilde]

Ambox rewrite.svgOpprydning: Denne seksjonen trenger en opprydning for å møte Wikipedias kvalitetskrav.

I 1975, året etter at ABBA vant Melodi Grand Prix og finalen var lagt til Stockholm ble det arrangert en stor motfestival med flere av de største, radikale og alternative rockeartistene Sverige kunne by på. Likevel skulle tiden vise seg at ABBA-musikken hadde kvaliteter som kun har ført til stigende popularitet. Fengende orkestrering, fremfor alt gode komposisjoner og tett flerstemt sang har også ført til at andre artister har vist sin ære til ABBA. Da Björn og Benny entret scenen under en U2-konsert i Stockholm i 1992 bøyde Bono seg i ærbødighet og uttalte: «We are not worthy», mens Madonna så sent som i 2007 ga tributt til ABBA gjennom å opptre i «Dancing Queen»-kostyme.

I 1982 gjorde ABBA sine siste studioopptak. Selv om gruppen aldri formelt ble oppløst, skled de fra hverandre og oppga i praksis sin eksistens. De to kvinnelige medlemmene fortsatte som soloartister, mens Andersson og Ulvaeus i fellesskap skapte seg en felles karriere som komponister av musikaler. Til deres meritter hører musikalene:

  • Chess (1984) med Tim Rice
  • Kristina från Duvemåla (1995)
  • Mamma Mia! (1999), med 28 ABBA-låter

Andre personer som var nært knyttet til ABBA var produsenten Stikkan Anderson, lydtekniker Michael B. Tretow og arrangør Anders Eljas.

Album[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med markedsføringen av filmmusikalen Mamma Mia! i juni 2008 opptrådte de tidligere ABBA-medlemmene for første gang sammen på fotografier siden 1986 . Fra venstre: Benny Andersson (ABBA), Pierce Brosnan (spiller Sam i filmen), Amanda Seyfried (Sophie), Meryl Streep (Donna), Agnetha Fältskog (ABBA), Anni-Frid Lyngstad (ABBA), Christine Baranski (Tanya), Colin Firth (Harry), Catherine Johnson (manusforfatter), Phyllida Lloyd (filmregissør), Judy Craymer (filmprodusent), Björn Ulvaeus (ABBA) og Dominic Cooper (Sky).

Konserter i Norge[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige vinner:
 Anne-Marie David 
Vinner av Eurovision Song Contest
Neste vinner:
 Teach-In