Mata Hari (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

«Mata Hari» vant Melodi Grand Prix 1976 og var Norges bidrag til Eurovision Song Contest 1976. I den internasjonale finalen ble sangen fremført på engelsk av Anne-Karine Strøm. Melodien er skrevet av Frode Thingnæs og teksten er skrevet av Philip A. Kruse.

Sangen er et up tempo-nummer, hvor Strøm synger om de problemene sangens jeg-person møter i livet. Kuren mot dette, synger hun, er å låne noe av mystikken til Mata Hari, som hun henvender seg til i sangen. De seksuelle bedriftene til den berømte kvinnen blir implisert å ha vært betraktelige.[1]

Sangen ble fremført som niende bidrag om kvelden 3. april 1976 etter Nederlands Sandra Reemer med «The Party's Over» og før Hellas' Mariza Koch med «Panayia Mu, Panayia Mu».

Da avstemningen var ferdig, hadde den fått 7 poeng og endte på en 18. og sisteplass blant 18 deltakere.

Anne-Karine Strøm hadde deltatt i Eurovision Song Contest to ganger før: I 1973 som medlem av vokalgruppen Bendik Singers og i 1974 som soloutøver.

Per 2009 holder Strøm fremdeles rekorden i konkurransens historie i å være den eneste artisten som har kommet på en sisteplass to ganger. Første gang var i 1974 med «Hvor er du?».

Strøms versjon ble utgitt på singlen Triola TN 698 i 1976.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sangteksten
  2. ^ Norsk nasjonaldiskografi