Robert Mood

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Robert Mood
Født 8. desember 1958
Kragerø
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Fritt Ords Pris

Robert Mood (født 8. desember 1958 i Kragerø) er norsk offiser, generalløytnant. Han har vært generalinspektør for Hæren og var i 2012 sjef for FNs observatørstyrke i Syria (UNSMIS) etter tidligere å ha vært sjef for FNs observatørkorps i Midtøsten (UNTSO).

Han ble tildelt Fritt Ords Pris for 2016 «for å ha vist stort ytringsmot i kritiske debatter om Forsvarets rolle i samfunnet.»[1]

Militær løpebane[rediger | rediger kilde]

Robert Moods militære løpebane startet i 1977 ved Befalsskolen for infanteriet. I Brigaden i Nord-Norge hadde han deretter i tur og orden stillinger som lagfører, troppssjef og kompanisjef. I mellomtiden gikk han Krigsskolen, senere Hærens stabsskole.

Mood var nestkommanderende for Telemark bataljon 1993-94, før han tok to års utdannelse ved det amerikanske marinekorpsets høyskoler og universitet i USA, der han utmerket seg som beste elev. Tilbake i Norge virket han som operasjonsoffiser i 6. divisjon frem til 1998, da han ble sjef for Telemark bataljon, som i 1999 til 2000 var utplassert i Kosovo. Lik sin forgjenger, Jon B. Lilland, hadde han denne stillingen i to år, for deretter å bli forfremmet til oberst i 2000. Han tiltrådte da som sjef for Planavdelingen i Forsvarets Overkommando. Forfremmelsen til brigader kom i 2002 ved utnevnelse til stillingen som sjef for Hærens kampvåpen. I 2004 fulgte utnevnelsen til sjefstillingen i Hærens transformasjons- og doktrinekommando (TRADOK). Etter økonomiskandalen i hæren i 2005 og Lars Sølvbergs avgang ble Mood generalinspektør for Hæren.

I januar 2009 utnevnte FNs generalsekretær Ban Ki-moon generalmajor Mood til ny sjef for United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO).[2] Han var UNTSO-sjef til 2011 med ansvar for observatører på Golan-høyden og Sør-Libanon samt regional dialog med militære og politiske ledere. UNTSOs hovedkvarter er i Jerusalem med utekontorer i Beirut, Damaskus og Kairo.

Den 1. august 2011 ble han den første sjef og veteraninspektør for Forsvarets veterantjeneste (FVT), faglig underlagt Sjef Forsvarsstaben/P. FVT har i oppdrag å implementere forbedringstiltak og fylle rollen som Forsvarssjefens rådgiver og talsperson i veteransaker.

I april 2012 fikk Mood i oppdrag å bistå Kofi Annan i hans arbeid som FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria i forbindelse med konflikten der. Mood ble da sjef for observatørstyrken UNSMIS,[3][4] som han ledet til juli 2012.[5] Etter meget rask etablering frøs Mood operasjonene i midten av juli da volden eskalerte til et nivå som gjorde det meget vanskelig å utføre oppgavene.

I statsråd 24. januar 2014 ble Mood utnevnt til generalløytnant[6] og sjef for Den norske militærmisjonen i Brussel (NATO).[7] Robert Mood gikk av med pensjon fra Forsvaret 1. august 2016.[8]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Mood er tildelt følgende dekorasjoner:[9][10] Forsvarsmedaljen med laurbærgren, Forsvarsmedaljen, Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner med tre stjerner, Hærens vernedyktighetsmedalje med tre stjerner, Den nasjonale fortjenstorden (Frankrike), FN-medaljen for UNTSO, FN-medaljen for UNIFIL, NATO-medaljen for Kosovo, FN-medaljen for UNSMIS og Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoners hederstegn i gull.


Utmerkelser
Forsvarsmedaljen med laurbærgren stripe.svg
Forsvarsmedaljen med laurbærgren
Forsvarsmedaljen stripe.svg
Forsvarsmedaljen
Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner med 3 stjerner stripe.svg
Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner med tre stjerner
Vernedyktighetsmedaljen Hæren med 3 stjerner.svg
Hærens vernedyktighets-medalje med tre stjerner
Ordre national du Merite Commandeur ribbon.svg
Den nasjonale fortjenstorden kommandør
UNTSO Medal bar.gif
FN-medaljen for UNTSO
UNIFIL ribbon bar.svg
FN-medaljen for UNIFIL
NATO-medaljen KFOR.svg
NATO-medaljen for Kosovo
UNSMIS Ribbon bar.svg
FN-medaljen for UNSMIS
Norges veteranforbund for internasjonale operasjoners hederstegn stripe.svg
Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoners hederstegn

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fritt Ords Pris 2016 til Robert Mood». www.frittord.no. Besøkt 14. mars 2016. 
  2. ^ Major General Robert Mood Appointed Head of Mission, Chief of Staff of United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO), Secretary-General, SG/A/1172, BIO/4058, PKO/203. Department of Public Information, News and Media Division, New York.
  3. ^ Nordmann blir Kofi Annans høyre hånd i Syria, VG Nett, 4. april 2012.
  4. ^ Kristian Aanensen; Anders Tvegård (25. april 2012). «Ban Ki-moon har utpekt Robert Mood til observatørsjef». NRK. 
  5. ^ «Robert Mood gir seg som leder for Syria-styrken», VG Nett, 19. juli 2012.
  6. ^ «Offisielt frå statsrådet 24. januar 2014», regjeringen.no.
  7. ^ «Ny sjef for Militærmisjonen i Brussel», Forsvarsdepartementet, pressemelding nr.: 6/2014.
  8. ^ «Robert Mood: Om «Kongens nei», integritet og moderne lederskap», "HR Norge", 18. august 2016.
  9. ^ «Døren er åpnet», Forsvaret.no, 24. august 2011.
  10. ^ «Lieutenant General Robert Mood», nato.int, 4. juni 2014, besøkt 5. juni 2014.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]