Aleksandr Nikitin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Aleksandr Nikitin (russ. Александр Константинович Никитин, født 16. mai 1952) er en tidligere russisk ubåtoffiser og atomkraftsikkerhetsinspektør som har blitt en miljøforkjemper. Han begynte å samarbeide med Miljøstiftelsen Bellona i 1994.

I februar 1996 ble han arrestert av den russiske sikkerhetstjenesten FSB og anklaget for forræderi gjennom spionasje. Grunnen var at han hadde bidratt til en Bellonarapport om atomkraftsikkerhet i den russiske Nordflåten. Etter å ha sittet ti måneder i varetekt i St. Petersburg, ble han i desember 1996 sluppet fri etter ordre fra Mikhail Katushev som da var assisterende russisk riksadvokat.

Anklagen ble likevel ikke frafalt. Nikitin stod for retten i oktober 1998. St. Petersburg byrett avviste bevisene mot ham, men sendte saken tilbake til FSB for videre etterforskning. Høyesterett bekreftet denne avgjørelsen i februar 1999, og FSB leverte nye anklager i juli 1999.

Den andre rettssaken startet i St. Petersburg byrett i november 1999, og ble avsluttet 29. desember med full frikjennelse. Påtalemyndighetene anket frikjennelsen som imidlertid ble bekreftet av høyesterett 17. april 2000.

Den 30. mai 2000 anmodet riksadvokaten presidiet i høyesterett om å gjenåpne saken. Grunnlaget for dette var at Nikitins rettigheter var blitt krenket gjennom rettssaken mot ham. Presidiet avviste anmodningen den 13. september 2000.

Nikitin fortsatte med å engasjere seg i saker relatert til miljø og menneskerettigheter i Russland. Han er leder av Bellonas avdeling i St. Petersburg, og deltar i prosjekter som gjelder miljø, atomkraftsikkerhet og menneskerettigheter.

I 1997 mottok Nikitin Goldman Environmental Prize, men på grunn av forræderianklagene mot ham, var han forhindret fra å delta i prisutdelingen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]