Per Fugelli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Per Fugelli
Per Fugelli.jpg
Per Fugelli under Schizofrenidagene i Stavanger 2008
Født 7. desember 1943 (73 år)
Stavanger
Barn Aksel Fugelli
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Fritt Ords Pris, Karl Evangs pris, Siddisprisen
Fagområde Sosialmedisin
Utdannelse cand.med. 1969; dr.med. 1978
Arbeidssted Seksjon for sosialmedisin, Universitetet i Oslo
Stilling(er) Professor ved UiB 1984–1992, UiO 1992–

Per Fugelli (født 7. desember 1943 i Stavanger) er en norsk lege og professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo. Han er også kjent som en ivrig samfunnsdebattant og har siden tidlig på 1990-tallet deltatt i en rekke debattprogrammer, både på TV og radio.

Fugelli har etter endt utdannelse blant annet vært distriktslege i Værøy og Røst i tre år og i Porsanger i tre år. I årene 1984-1992 var han professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen, og fra 1992 er han professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo.

Fugelli var med i styringsgruppa i Verdikommisjonen.

I hans egenpresentasjon på Universitetets nettsider står[1]

«Både i forskning og undervisning er han opptatt av hvordan fordeling av makt og goder i samfunnet påvirker menneskenes helse. Det dreier seg ikke bare om makt og goder i økonomisk forstand, men også om fordeling av verdier som trygghet, frihet og verdighet.»

Fugelli har blant annet markert seg som motstander av den nye røykeloven og har argumentert for at anti-røyke-kampanjene forsurer røykernes hverdag. Han har uttalt seg krast overfor dem som vil styre folks helse, og har sagt at «kristne moralister og ortodokse sosialister har til alle tider villet bestemme over folk. Nå har disse kreftene forkledd seg i hvite frakker. Formynderstaten har gjemt seg bak helsens edle motiver. Og det er dette jeg advarer mot, mot å la seg forføre og forlede».[2] Han har også kritisert tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland for hennes utfall mot røyking.[2]

Han har siden 1975 utgitt og vært medforfatter av nesten 50 bøker. Han er far til forfatteren Aksel Fugelli, og har skrevet boken Fribrev (1992) sammen med ham.

Fugelli ble tildelt Karl Evangs pris i 2010,[3] Siddisprisen[4] i 2012, Fritt Ords Pris i 2013[5] og Vesleblakkenprisen i 2016[6]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

I utvalg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ folk.uio.no/pfugelli
  2. ^ a b Professor i kruttrøyk i Dagbladet 28. juni 2003 «En av dem er Gro Harlem Brundtland. Fugelli var raskt ute og kritiserte henne da hun sammenliknet røyking i hjemmene med barnemishandling.»
  3. ^ Per Fugelli får Karl Evang-prisen Helsetilsynet
  4. ^ Per Fugelli fikk årets Siddispris
  5. ^ Per «Fugelli får Fritt Ord-pris», Aftenposten 20. februar 2013
  6. ^ Kronikk: Snillheten i Norge er truet. Her er fire fiender. | Per Fugelli, Aftenposten 16. juli 2016

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Wikiquote-logo.svg Wikiquote: Per Fugelli – sitater