Hopp til innhold

NATO-medaljen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
NATO-medaljen
Basisdata
Type:Medalje
Land:NATOs flagg NATO
Innført:20. desember 1994
Mottakere:Personell som deltar i NATO-operasjoner
Tekniske data
Utført i:Bronse
Festeanordning:Medaljebånd
Bredde:35 mm
Høyde:35 mm
Rangering

NATO-medaljen er en medalje som tildeles av NATO for innsats i alliansens operasjoner. Den ble vedtatt innført 20. desember 1994 av Det nordatlantiske råd og første gang tildelt 27. november 1995 til mottakere fra 14 nasjoner i alliansen, for tjeneste i det tidligere Jugoslavia. Medaljen er senere tildelt for deltakelse i operasjoner andre steder. NATOs generalsekretær fastsetter reglene for tildeling i det enkelte tilfelle. Medaljen kan tildeles for både militær og sivil innsats.

Utforming[rediger | rediger kilde]

NATO-medaljen er rund med en diameter på 35 mm og utført i bronse. Den bærer på advers NATOs emblem, kompassrosen, satt inn i en olivenkrans. Revers bærer i midten innskriften «IN SERVICE OF PEACE AND FREEDOM» og «AU SERVICE DE LA PAIX ET DE LA LIBERTE» med en gren imellom. Langs kanten står omskriften «NORTH ATLANTIC TREATY ORGANIZATION» og «ORGANISATION DU TRAITE DE L'ATLANTIQUE NORD».

Medaljen er opphengt i et bånd i NATOs farger, blått og hvitt, med tillegg av gult. Båndets utforming varierer etter hvilken operasjon det er snakk om. Det utstyres med en spenne som indikerer hvilken operasjon medaljen er tildelt for.

Medaljestripen kan utstyres med arabiske tall for å indikere gjentatt tjeneste i samme operasjonsområde. Denne praksisen ble innført i 1999 og opphørte i 2003, men ble gjenopptatt i 2011.

NATO-medaljen for det tidligere Jugoslavia[rediger | rediger kilde]

Med tilbakevirkende kraft fra 1. juli 1992 og ble NATO-medaljen tildelt alle militære medlemmer av NATOs fredsbevarende styrke som tjenestegjorde i minst 30 dager i landene tilhørende den tidligere Sosialistiske føderale republikken Jugoslavia. For personell som deltok i støtteoperasjoner fra europeiske baser eller skip i Adriaterhavet var kravet for tildeling minst 90 dager i direkte støtte til NATOs oppdrag i det tidligere Jugoslavia. Under de samme krav til tjeneste har noen medaljer også blitt tildelt NATO internasjonale sivile og andre sivile tilknyttet medlemsstatenes militære styrker. Tildeling av NATO medaljen for tjeneste i Jugoslavia opphørte 31. desember 2002.

Medaljer for påfølgende operasjoner[rediger | rediger kilde]

NATO-medaljen er senere tildelt for en rekke andre operasjoner der NATO-styrker har deltatt. Disse var også i de første tilfeller knyttet til land i det tidligere Jugoslavia. I 2001 kom Atlanterhavspaktens artikkel 5 for første gang til anvendelse etter terrorangrepene i USA 11. september 2001 og flere NATO-operasjoner fulgte av dette. For NATO-medaljen fikk dette den konsekvens at båndspennen indikerer deltagelse i artikkel 5-operasjoner eller operasjoner under annet mandat.

NATOs fortjenstmedalje[rediger | rediger kilde]

NATOs fortjenstmedalje (engelsk: NATO meritorious service medal) for operativ og ikke-operativ innsats av militært eller sivilt personell, har blitt delt ut siden 2003. Medaljen er i sølv. Medaljebåndet er blått med hvite kantstriper besatt med smale gule og blå striper. Båndet er utstyrt med en spenne med innskriften «MERITORIOUS». Det tildeles omkring 150 medaljer i denne kategorien årlig.

Norske mottagere
Medaljen er tildelt bl.a. Trond Melting[3] og Torgeir Gråtrud.[4]

Tildeling[rediger | rediger kilde]

NATO-medaljen tildeles etter nominasjon av personell fra hvert enkelt medlemsland. Medaljen kan også tildeles personell fra land som ikke er medlem i NATO, men som deltar i NATO-operasjoner.

Båndstriper for NATO-medaljen før 2011
Tidligere Jugoslavia
for IFOR og SFOR
Kosovo
for KFOR
Article 5 for
Eagle Assist
Article 5 for
Active Endeavour
Non Article 5
Balkan
Non Article 5
for ISAF
Fortjenstmedalje


Etter en gjennomgang av NATOs dekorasjonsystem i 2009/2010 har NATO fra 1. januar 2011 innført felles mal for båndstripene til operasjonsmedaljene der båndstripen er avhengig om det er Article 5 operasjon eller ikke. Hvilken operasjon medaljen er tildelt for framgår av spennen.

Båndstriper for NATO-medaljen etter 2011
Fortjenstmedalje
Article 5
Non Article 5

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Medal for Operations in Relation to Africa Arkivert 27. januar 2012 hos Wayback Machine., Allied Command Operations, NATO.
  2. ^ «Non-Article 5 NATO Medal for Service on NATO Operation UNIFIED PROTECTOR - LIBYA», Canadas forsvar.
  3. ^ VG, 18.12.2008, «Afghanistan-helter hedret».
  4. ^ Monique Watne: «Tildelt Natos høyeste utmerkelse » Arkivert 31. mai 2016 hos Wayback Machine., forsvaret.no, 28. april 2016.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • John Monn: «NATO-Medaljen», Forsvarets Forum, nr. 12, 1996

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata