Shabana Rehman Gaarder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Shabana Rehman)
Hopp til navigering Hopp til søk
Shabana Rehman Gaarder
NMD Frank Aarebrotsamtalen - NMD 2018 (41173304164).jpg
Født14. juli 1976 (43 år)
Karachi
Beskjeftigelse Skribent
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Fritt Ords Pris (2002), Fredrikkeprisen (2010), Pillarguriprisen (2004)

Shabana Rehman Gaarder (født 14. juli 1976 i Karachi, Pakistan) er norsk performancekunster,[trenger referanse] standup-komiker, dramatiker,[trenger referanse] og spaltist. Hun kom til Norge i 1977 og er vokst opp på Holmlia i Oslo. De siste årene[når?] har hun hatt base i Brooklyn i New York.

Gaarder startet som spaltist i VG i 1996. Hun debuterte som stand-up-komiker i 1999. Etter å ha prøvd å overtale andre til å fremføre hennes humortekster ble hun spurt om å ta de selv. Hun begynte som spaltist i Dagbladet fra 2000 til 2007 og deretter i Aftenposten og den danske Dagblad Information. Hun har fått internasjonal oppmerksomhet, og er bl.a. intervjuet i Time Magazine og The New York Times og har markert seg offentlig i kampen for individets frihet og menneskerettigheter.

17. april 2010 var det på NRK1 premiere på dokumentarfilmen Shabanas valg[1] i serien Fakta på lørdag, laget av dokumentarfilmskaper, regissør og journalist Martin Gaarder. Shabanas Valg handler om deres ekteskap og utfordringer i spennet mellom kunst, samliv, karriere og trygghet. Filmen er tatt opp i New York og Oslo.

Gaarder har eget radioprogram på P4 SvartHvitt[2] og holder foredrag over temaer som medier og kommunikasjon, positiv feminisme og performance art.

Mediesaker[rediger | rediger kilde]

  • 21. august 2005 – Invitert til åpningen av Haugesund filmfestival, fikk oppmerksomhet i pressen etter at hun kysset kulturminister Valgerd Svarstad Haugland og viste baken sin bukseløs.
  • 19. mars 2005 – I sin kommentar i Dagbladet, Fødemaskinens fødselsarv fortalte hun åpent om en egen abort.
  • 27. april 2004 – Gaarder fikk oppmerksomhet i både nasjonal og i internasjonal presse etter hun løftet mulla Krekar. Hendelsen ble anmeldt av Krekar til politiet som legemsfornærmelse 30. april 2004. 3. mai 2004 ble saken henlagt med begrunnelsen at det er ingen rimelig grunn til å undersøke om det foreligger et straffbart forhold som det offentlige skal straffeforfølge.
  • Januar 2000 – Stilte opp i et portrettintervju i Magasinet Dagbladet kun påmalt det norske flagget.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Forestillinger[rediger | rediger kilde]

Shabana Rehman Gaarder under Jentemiddagen 2011 arrangert av Start NHH.

Priser[rediger | rediger kilde]

Privat[rediger | rediger kilde]

Rehman Gaarder var tidligere gift med komikeren Dagfinn Nordbø. I 2008 giftet hun seg med NRK-journalisten Martin Gaarder, og tok hans etternavn.[5]. Hun har seks søsken og to stebarn med ektemannen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote Wikiquote: Shabana Rehman – sitater