NATO Defense College

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
NATO Defense College
Emblem of the NATO Defense College.svg
MottoUnitatem Alentes
Grunnlagt1951
TypeMilitær høyskole
BeliggenhetRoma
Nettstedhttps://www.ndc.nato.int/ (engelsk)

NATO Defense College
41°48′25″N 12°29′29″Ø

NATO Defense College (NDC) er en militær høyskole som ble etablert i 1951, underlagt NATO. Fra 1999 har den vært i Cecchignola, nær Roma. I perioden 1966–1999 holdt den til i Viale della Civilta del Lavoro i Roma. I perioden 1951–1966 holdt den til i École militaire i Champ de Mars i Paris.

Sjef for NDC er en offiser med grad generalløytnant/viseadmiral. 22. juli 2011 tiltrådte generalløytnant Arne Bård Dalhaug som sjef NDC. Dalhaug er den andre norske offiseren som innehar denne stillingen. Generalløytnant Einar Tufte-Johnsen var første norske sjef for NATO Defense College (1966–1968).

NDCs akademiske virksomhet styres av en sivil dekan, og rangerer tilsvarende generalmajor/kontreadmiral. Den akademiske stab består av ca. 30 forelsere. I tillegg er det et antall rådgivere (sivile og militære). Disse veileder og har hver ansvar for en gruppe på 7–8 studenter.

Enhet med ansvar for personell, økonomi, forvaltning mv. ledes av en offiser med grad brigader/flaggkommandør.

Seniorkurset, det viktigste kurset ved NDC, varer 5½ måneder og avholdes to ganger årlig. Rundt 15 uker er studentene på høyskolen, mens resten av tiden består av reiser og eksursjoner. Kurset innbefatter et 2–3 dagers krisehåndteringsøvelse.

NATO-offiserer som deltar er vanligvis på oberst/kommandørgrad, eller tilsvarende sivilt nivå. Enkelte har også oberstløytnants grad. Over 100 deltar hvert år (25% av disse er sivile).

Det avholdes også årlig et to ukers kurs for general-/flaggoffiserer (1–2 stjerners generaler/admiraler) og sivile på tilsvarende nivå.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]