Hanne Sophie Greve

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hanne Sophie Greve
Født14. april 1952 (65 år)
Tønsberg
Beskjeftigelse Dommer
NasjonalitetNorge
Utmerkelser Fritt Ords Pris, Brobyggerprisen, Fangenes Testamente, Erik Byes Minnepris

Hanne Sophie Greve (født 14. april 1952 i Tønsberg) er en norsk jurist. Hun er lagmann ved Gulating lagmannsrett i Bergen. I 1998 ble Greve utnevnt til dommer ved Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg, en stilling hun innehadde til 2004.

Hun avla i 1988 juridisk doktorgrad ved Universitetet i Bergen på en avhandling om kambodsjanske flyktninger (Kampuchean refugees "between the tiger and the crocodile". International law and the overall scope of one refugee situation).

Greve har særlig utmerket seg ved sitt arbeid med menneskerettighetsspørsmål, i særdeleshet i konfliktsituasjoner og i sentrale posisjoner i folkerettsdomstoler. Hun arbeidet i 1985 i Etiopia med barns rettigheter i krigssituasjoner. I 1987 var hun i Namibia for Det Lutherske Verdensforbund med spørsmål knyttet til menneskerettighetsovergrep i flyktningleire. Hun har videre hatt oppdrag for Utenriksdepartementet og arbeidet i 1990 i Kambodsja med norsk humanitær bistand til krigsområder og i 1995 i Botswana med utvikling av landsbyområder etter borgerkrig. Greve er norsk medlem i Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia.

Greve ble i 1997 tildelt Norske kirkeakademiers Brobyggerpris og ble i 2003 tildelt prisen Fangenes Testamente for sitt arbeid for menneskerettighetene. Hun var leder av styringsgruppen til Verdikommisjonen frem til 1. november 1998.

Priser[rediger | rediger kilde]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Kampuchean refugees 'between the tiger and the crocodile' : international law and the overall scope of one refugee situation (1988)
  • Land tenure and property rights in Cambodia (1993)
  • Frihet fra lenker: arbeid for menneskets rettigheter : professor Thorolf Raftos stiftelse 1986-1996 ISBN 82-7674-149-5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
 Simon Flem Devold 
Brobyggerprisen
Neste mottaker:
 Aslam Ahsan