Magli Elster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Magli Elster
Født21. nov. 1912[1]Rediger på Wikidata
Christiania
Død11. mai 1993[2]Rediger på Wikidata (80 år)
Oslo
BeskjeftigelseLingvist, oversetter, skribent, litteraturkritiker, lyriker, psykolog Rediger på Wikidata
EktefelleTorolf Elster (1938–)[2]
FarOla Raknes
MorAslaug Vaa
SøskenAnne Raknes
Tora Raknes
BarnJon Elster
NasjonalitetNorge
UtmerkelserFritt Ords Pris (1986)

Magli Elster (født 21. november 1912 i Kristiania, død 11. mai 1993 i Oslo) var en norsk lyriker, oversetter og litteraturkritiker. Magli Elster var utdannet psykoanalytiker.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Magli Elster ville som sin far Ola Raknes bli psykoanalytiker, og hun gikk i læreanalyse hos Otto Fenichel slik også Ola Raknes hadde gjort. Temperament og mangel på tålmodighet var hennes egen begrunnelse for at det ikke ble den veien hun skulle gå. Å bli lyriker var aldri noe hun bestemte seg for. Slik «ble det bare». Elster debuterte i 1952 med samlingen Trikken går i engen, og gjennombruddet kom med de glødende kjærlighetsdiktene i den neste boka, Med hilsen fra natten. Hennes tidlige arbeider ble da de utkom karakterisert som modernistiske.

En samling av hennes kjærlighetsdikt ble utgitt av Gyldendal til åttiårsdagen hennes i 1992. I tillegg til sine fem utgitte diktsamlinger, skrev Magli Elster også en rekke bestillingsdikt og prologer.

Det er kjærlighetsdiktene som går igjen i Elsters diktning. Hun skrev ofte i en lekende og munter tone. Et av de meste kjente diktene hennes er «Erklæring» som handler om ei jente som kunne hinke til Drammen i forelskelsens rus. God lyrikk kan for en som har følt kaos i seg fungere som en religionserstatning, sa Elster i et portrettintervju da hun fylte 60 år.[3] «Det som er utenfor mennesket og naturen, er totalt uinteressant for meg,» mente hun.

Magli Elster arbeidet ved siden av sin diktergjerning både som litteraturkritiker i Arbeiderbladet og som oversetter av et femtitall bøker. Hun var i perioden 1960–1970 formann i Norsk Litteraturkritikerlag.

Som bokanmelder var det også viktig for henne å formidle det menneskesyn hun sterkt bekjente seg til, sosialismen. Hun ga uttrykk for at dersom noen skulle mene om en av hennes anmeldelser at den ikke var skrevet av en sosialist, så hun på den som mislykket. I sosialismen så hun kampen for det enkelte individs menneskerett. I 1986 fikk hun sammen med sin mann Fritt Ord-prisen «for deres fantasirike og meningsfulle bruk av det frie ord i poesi og prosa og for deres brennende engasjement for verdens flyktninger».

Magli Elster, hennes mann Torolf og sønnen Jon var flyktninger i Sverige under andre verdenskrig.

Familie[rediger | rediger kilde]

Hun var datter av lyrikeren Aslaug Vaa og psykologen og filologen Ola Raknes, og søster av billedhoggeren Anne Raknes. Hun var gift med forfatter og kringkastingssjef Torolf Elster.

Verk[rediger | rediger kilde]

Diktsamlinger[rediger | rediger kilde]

  • 1952 Trikken går i engen, Gyldendal
  • 1953 Med hilsen fra natten, Gyldendal
  • 1955 Den syngende flåten, Gyldendal
  • 1959 En pike av tre, Gyldendal
  • 1971 Sekundene, Gyldendal

Oversettelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Magli_Elster[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ (signaturen «g.») «Magli Elster 60 år», i Arbeiderbladet, 21. november 1972

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]