Hopp til innhold

Thomas Christian Wyller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thomas Christian Wyller
Født16. sep. 1922[1]Rediger på Wikidata
Stavanger
Død24. apr. 2012[1]Rediger på Wikidata (89 år)
BeskjeftigelseProfessor (1968–1992), statsviter Rediger på Wikidata
Akademisk gradMagister (1951)
dr.philos. (1958)
Utdannet vedUniversitetet i Oslo
FarTrygve Wyller
SøskenEgil A. Wyller
BarnTrygve Wyller
Torgeir Bruun Wyller
Vegard Bruun Bratholm Wyller
NasjonalitetNorge
UtmerkelserFritt Ords Pris (2000)
ArbeidsstedDet samfunnsvitenskapelige fakultet
FagfeltPolitisk historie

Thomas Christian Fredrik Wyller (født 16. september 1922 i Stavanger, død 24. april 2012) var en norsk statsviter og professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han var særlig opptatt av Stortingets rolle i det norske samfunnet. Han var sønn av Trygve Wyller, bror til Egil A. Wyller og far til Trygve Wyller, Torgeir Bruun Wyller og Vegard Bruun Wyller.

Wyller satt store deler av andre verdenskrig i Grini fangeleir og tok del i motstandskampen inne i leiren. I boken W/25x fortalte han om motstandskampen; tittelen er Wyllers dekknavn under krigen.

Wyller tok examen artium ved Kongsgård skole i Stavanger i 1941.[2]I 1948 var han formann i Det Norske Studentersamfund.

Thomas Christian Wyller ble i 2000 tildelt Fritt Ords pris.

Kronikker

[rediger | rediger kilde]

Bibliografi

[rediger | rediger kilde]
  • 1970 Vårt politiske system : en innføring
  • 1982 Ta plass! : NSB 1920-1980
  • 1989 Vilje og visjon : ungdom 1945-46
  • 1992 Skal folket bestemme? : folkeavstemning som politisk prosess
  • 1999 Demokratiet og miljøkrisen : en problemskisse
  • 2002 W/25X : motstandskampen på Grini
  • 2005 Verdikommisjonen : refleksjoner over et eksperiment
  • 2006 Hvem skal bestemme – Stortinget eller folket?
  • 2007 Ytringer (ISBN 9788275960892)
  • 2010 I krig og fred (ISBN 9788275961400)
  • 2011 Verdenskrig og hverdagsliv (ISBN 9788282330473)

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Thomas_Christian_Wyller[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Stavanger Aftenblad: "Gode resultater av skriftlig eksamen tross alt", 26. juni 1941 s.2.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]