Internasjonalt farvann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mørkt blått representerer områder til havs som er definert som internasjonalt farvann.
Illustrasjon av havrettens maritime grenser

Internasjonalt farvann (latin: mare liberum, «fritt hav») kalles havområdet som ikke inngår i noen stats territorialfarvann og er områder utenfor noen stats jurisdiksjon. Der gjelder derfor ingen nasjonale lover, hvilket har blitt utnyttet for blant annet sendinger fra piratradio, smugling av ulovlige varer som narkotika[1] og ansvarsavskrivelse for oljeutslipp. De senere år har man dog gjennom internasjonale avtaler og konvensjoner regulert også hva man kan gjøre og ikke gjøre i internasjonalt farvann.[2]

Når det gjelder utnyttelse av økonomiske ressurser, som fisk og olje, finnes det økonomisk soner som strekker 200 nautiske mil eller 370 kilometer fra land utenfor territorialvann der et land per sone har rett til å utnytte og bestemte over kvoter.

Skip som seiler i internasjonalt farvann er generelt under jurisdiksjon til det flagg det eventuelt seiler under.[3] Hvis et skip imidlertid er involvert i en kriminell aktivitet, som piratvirksomhet,[4] kan enhver nasjon utøve jurisdiksjon under doktrinen om universell jurisdiksjon[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Krokfjord, Torgeir P. (26. april 2014): «Smuglerne ble tatt med heroin verdt over en milliard. Men slipper trolig straff», Dagbladet. Sitat: «- Problemet med å foreta arrestasjoner i internasjonalt farvann er at det ikke foreligger noen mekanismer som automatisk får smuglerne stilt for retten. Det faller utenfor jurisdiksjonen til de nærliggende landene, så det er sannsynlig at de involverte får slippe unna, sier Alan Cole, leder av FNs kontor for sjøkriminalitet i Nairobi»
  2. ^ United Nations Convention on the Law of the Sea (PDF), Forente nasjoner
  3. ^ [United Nations Convention on the Law of the Sea] (De forente nasjoners havrettskonvensjon): UNCLOS, artikkel 92(1)
  4. ^ UNCLOS, artikkel 105
  5. ^ Roth, Kenneth (september/oktober 2001): The Case For Universal Jurisdiction, Council on Foreign Affairs

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.